Home » Geschiedenis

GESCHIEDENIS

In 2008 besluit de club het vertrouwen te geven aan enkele enthousiaste lange afstandwandelaars. Hun droom is het organiseren van een 100 km wandeling. De club heeft op dat moment nog geen ervaring met lange afstandswandelingen in de nacht.

De eerste editie van DE GILDENTOCHT 100 KM vindt plaats op de avond voor 1 mei. Op 1 mei heeft de club traditioneel haar Gildentocht met afstanden tussen de vier en twintig kilometer.

Met vijfentwintig wandelaars wordt er in de nacht van 30 april een lus van 80 kilometer gewandeld door de Kempense bossen. Er wordt met autocontroles gewerkt. Om de twintig kilometer is er een zaal of café om tot rust te komen. Het parcours bestaat voornamelijk uit onverharde wegen. Elke heuvel die er ligt wordt in het parcours opgenomen.

Na  tachtig kilometer komt de groep terug aan in de Gildenzaal. Van hieruit wandelen zij op vrij tempo de laatste twintig kilometer.

De wandelaars zijn tevreden en praten over ‘een honderd kilometer met een mooi parcours en ruime bevoorrading’. In 2009 wordt er gestart met twee groepen. Elke groep heeft twee baankapiteins die op het wandeltempo van de groep waken. De rustige groep wandelt tegen zes kilometer per uur. De snelle groep wandelt tegen 6.5 kilometer. Het volgende jaar start men met drie groepen, sinds 2012 wordt er met vier groepen gestart die elk hun eigen snelheid hebben tussen zes en zes en half kilometer per uur.

Elk jaar wordt er een ander parcours uitgestippeld. Het hoofdmenu bestaat steeds uit onverharde wegen en graag heuvelachtig. Het aantal wandelaars per groep wordt beperkt gehouden tot dertig, omdat de groep dikwijls op een lint wordt getrokken door de smalle paadjes in de nacht. Hierdoor moeten de laatste wandelaars bij de hergroepering telkens terug bijbenen, waardoor de gemiddelde snelheid voor hen moeilijk kan behouden blijven.

Door het beperkt aantal deelnemers… De club zoekt naar oplossingen en besluit  om de tiende editie om te vormen tot de Ommegangtocht 100 km. Voor het eerst kan iedereen deel nemen en is het volledige traject afgepijld. Er starten zo’n 350 wandelaars. De meeste wandelaars zijn tevreden, net zoals de club. Maar de omschakeling naar een vrije 100 km vraagt veel van de club. Om de toekomst van onze 100 km wandeling veilig te stellen, wordt er besloten terug naar het concept van de Gildentocht te gaan. Er komt dus terug een feesteditie aan. Want de tiende Gildentocht staat nu voor de deur. Komt er ooit nog een vrije Ommegangtocht? Dat zal de toekomst uitwijzen.