Home » Tochten 2018 » Bonnynstocht

Hugo Bonnynstocht - 20/01/2018

Gildenzaal, Pastorijstraat, Schaffen

 

Hugo Bonnyns en alle VOSleden heten jullie vandaag hartelijk welkom op de Hugo Bonnynstocht. Je hoeft niet te wachten om een wandelaar met een palmares dat tot de verbeelding spreekt, te eren. Dat dacht ook onze voorzitter op een bepaald moment. Het idee voor deze wandeling was geboren. Hugo neemt je mee naar de prachtige omgeving van Heesbos, de stadwallen van Diest en de prachtige natuur tussen Schaffen en ons thuisbasis de Vleugt. We hopen dat er voor elk wat wils tussen zit.

Met de 4 km wandel je door de landelijke omgeving van Schaffen over grotendeels verharde wegen. Rechts van je verschijnen de bossen van Hees. Bossen worden ingeruild voor velden en weien. Even onverhard doorheen de boomplantages om zo de drukke baan over te steken en het eigenzinnige pad van de Veldbeek te volgen. Het onverhard is hier goed begaanbaar. Wanneer je de huizen voor je terug ziet verschijnen ga je stilaan terug richting controle.

Wandel je 7 km dan spurt je onmiddellijk het dorp uit op zoek naar natuur en bos. Wanneer je de Kerkeberg onder je voeten krijgt, wandel je de poort van Heesbos binnen. In geen tijd duik  je de kleine slingerende paadjes in,  die schuilgaan in deze uitgestrekte bossen. En er is meer dat we je willen laten zien van de omgeving. Je ontmoet de stappers van de 4 km even dan trek je over één van de heuvels van ‘Kelbergen’. De velden en landbouwakkers omringen je, de wind kan hier om je oren fluiten. Het gefluit verstart wanneer de rode zandweg de vorm aanneemt van een holle weg. Nog even omhoog. De paadjes die je nu aandoet lijnen de oude voetbalvelden van Sparta Schaffen af. Zij zijn weg. Onze lokale voetbalhelden maken vandaag furore in het stadion van Diest. Niet alles verdwijnt. Onderaan de heuvel wacht de molen van Schaffen nog altijd als een trouwe bondgenoot. Kijk eens hoe mooi hij overeind is gebleven. Met dit idyllisch plaatje rond je de wandeling af.

De lus van 10 km is tevens de start voor de 30 km. Je warmt op over verharde wegen. De lichte klim over de Kalverberg brengt je in contact met de rust van tuinen en het omringende groen. Een vergeten spoorweg herinnert je aan de drukkere tijden van het chemisch bedrijf van Tessenderlo. Of noem het een tijd toen er meer gebruik werd gemaakt van het treinverkeer. Je wandelt nu over de stadswallen van Diest. Je kijkt in de diepte naar waar de Demer stroomt. Links van je ligt Diest, de stad aan de Demer. Je wandelt door één van haar mooiere parken. Enkele beelden uit de jaren zestig mixen kunst met natuur. Dit zijn de tuinen van de stadsbewoners. Je trekt terug hoger op naar het vliegveld van Schaffen. Het vliegveld ligt op de flank van de Lazarijberg. Zestig hoogtemeters telt hij. Dat is niet bijzonder veel, maar je moet hiervoor op korte tijd enorm stijgen. De Lazarijberg wordt de Rodeberg. Wegen worden paden, slingerend door de velden. Je daalt opnieuw af en maakt kennis met het natuurgebied in de beemden van de Schans. De hoeve van de Schans prijkt aan jouw linkerkant. De omwalling toont hoe men zich verschanste voor rovers en vijanden. Je verlangt allicht naar wat eten en drinken. Wanneer je de Schans verlaat ben je een tweetal kilometers verwijderd van de startzaal.

De 12 km start samen met de avonturiers van de zeven kilometer. In Heesbos ga jij je eigen weg. Verhard wordt opnieuw onverhard wanneer je de Rauwberg aandoet. Kleine paadjes tonen ons velden en bossen van de omgeving. Het Hagelandse heuvelachtige karakter is merkbaar aanwezig. Nog een laatste klim alvorens je de controlepost op de Vleugt bereikt. Nu de batterijen terug zijn opgeladen, bezoek je de Kruisberg. Hij is doorkruist van steile ‘mountainbikepaadjes’. Eens uit het bos zoek je het glooiende landschap op dat zich uitstrekt tussen Schaffen en Vleugt. Mooie vergezichten tot aan de einder geven een gevoel van vrijheid…  Weldra ontmoet je de wandelaars van zeven kilometer opnieuw om zo samen huiswaarts te keren.

Als wandelaar van de 20 en 30 km maak je een prachtige lus vanuit de Vleugt. Deze lus strekt zich uit over het moerasgebied van het Rot. Wanneer het water te hoog dreigt te komen, zoek je redding op de vlonderpaden. Bos kan je dit niet noemen, ondanks het feit dat de natuur dicht begroeid is met struiken van allerlei soort. Er wacht nog een klim op je aan de Hooilandse berg. Poortjes in, poortjes uit, hier grazen beschermde dierensoorten. Op Blanklaar is het goed vertoeven in de bossen. Ruik je de zurige geur van het bos? Een winterse wandeling doet je meer dan ooit verlangen naar een geurige kop koffie en warme kom soep.

We kijken uit naar je komst. Tot dan!

 

Aantal deelnemers: 1184 wandelaars