Gildentocht 1/05/2019

Afstanden: 4-6-8-12-20-30 km

 

Start: Gildenzaal, Pastorijstraat te Schaffen-Centrum

 

 

 

De eerste Gildentochten van onze club hebben plaats gevonden in de jaren 90. Ik herinner me nog dat de tocht toen op donderdag plaats vond. De eerste 100 km. Gildentocht vond plaats in 2008. Met De Ommgegangtocht in 2017 niet meegerekend is dit de elfde editie van de Gildentocht 100 km. De gildentocht vindt plaats in, hoe kan het ook anders, de Gildenzaal te midden van het centrum van Schaffen. Op dinsdagavond 30 april zullen  130 moedige wandelaars voor de 100 km vertrekken. We openen onze deuren voor de andere afstanden op woensdag 1 mei om 6 uur in de ochtend. We hebben een uitgebreide waaier aan mogelijkheden. Je kan afstanden kiezen van 4 km tot 40 km. We overlopen graag met jou de verschillende trajecten.

Wandelaars van de 4 km. volgende verharde wegen richting het vliegveld van Schaffen. Je trekt dan door de bossen van ‘de Schans.’ De Schans is een Kasteelhoeve waarin de bewoners van de omstreken zich verschansten wanneer de streek onveilig werd gemaakt door vijandige troepen of rovers en ander gespuis. Geniet van de prachtige dreef die je tot daar leidt. Iets verder op tref je  het monument aan ter ere van de gescrashte piloten uit de wereldoorlog. Niet ver van het vliegveld, dat in Duitse handen was, ging het er heftig aan toe in de lucht en dus ook aan de grond. Jij houdt het vandaag als wandelaar rustig. Dra steek je de drukke weg Tessenderlo-Diest weer over en ga je op verhard terug naar de start.

De 7 km. Cirkelt rond het vliegveld van Schaffen. Het parcours is bij momenten best heuvelachtig. Kleine paadjes gaan naar boven en naar onder en maken je tocht best avontuurlijk. Uiteindelijk beleef je ‘de finale’ met alle andere afstanden over het vliegveld van Schaffen. Geniet van het vergezicht en de valschermspringers die rond jou naar beneden dwarrelen en hun avontuur beëindigen door voet aan wal te zetten niet ver van jou. 

Wanneer je iets verder durft te wandelen kan je ook voor de 9 km. kiezen. Let wel op, deze wandeling is zonder controle. Wanneer de 7 km. het vliegveld op wandelt, ga jij verder richting Molenstede. Ook nu blijft het klimmen. Het bos zorgt voor ‘leuke verpozing’, en na enige tijd maak jij ook deel uit van de finale van de Gildentochten.

Kies je voor de wandeling van 13 km. start je met de wandelaars van 7 en 9 km. Wanneer de 9 km huiswaarts keert, nemen bosstroken en kleine paadjes jou mee naar de Controle in Molenstede.  Na een deugddoend momentje van rust, betreed  je kleine roodgekleurde zanderige paadjes. Ze nemen jou mee naar de Blaasberg, waar je even te midden van de sparrenbossen kan genieten van een verstild moment. Je zit nu boven Diest. Van hier uit valt het ons pas op hoe hoog het Schaffens vliegveld is gelegen.  Wandelend over het vliegveld dalen we van deze helling af. Wanneer het verhard wordt onder onze voeten, is de aankomst niet ver meer. De triomftocht kan ingezet worden!

Wandel je 21 km. volg je het traject van de 13 km. Je maakt vanuit de controle in Molenstede een lus die richting ‘Engsbergen’ trekt, over het gebied van ‘Asdonk’. Ook hier trekken we over kleine paadjes door dit bosrijk gebied. Het is hier minder heuvelachtig,  al scheer je even langs de heuvel af van Dassenaerde. Je voelt de grond onder jouw voeten zanderiger worden. Deze lus bevindt zich midden in de bossen! Wandelen in en door schoonheid doet de tijd alleen maar versnellen. De controlepost komt dra terug in zicht.

De wandelaars van de 30 en 40 kilometer trekken na Molenstede verder richting Zichem. 

Al lijkt dit bij de start niet zo, indien je de regio kent. Onze parcoursmeester zet koers richting Diest. Een prachtig vergeten paadje volgt de trein richting Hasselt. Eens de Demer in zicht is, volgen we deze kronkelige Limburgse Brabander. Het is een lange weg. De natuur is hier prachtig. Populieren waaien in de wind. Buiten enkele fietsers is het hier verlaten. Om weg van te dromen. Wanneer de Maagdentoren in het vizier komt, arriveren we dra in de carnavalstad (dorp) van het Hageland: Zichem.  Na controle, bezoeken we de watermolen  van Zichem. Het gebouw is prachtig bewaard gebleven met zijn molen. Even wat verhard om het Molenstede broek in te wandelen. Andermaal betreed je een oase van rust. Ook hier is het water heer en meester. Dit prachtig stukje natuur houdt enkele kilometers aan. Geniet ervan. Wanneer de eerste huizen om de hoek van de waterloop verschijnen, ge je weldra de controlepost bereiken. Na Molenstede vervolg je het parcours van de 21 km.

Houd je van de Marathonafstand dan kan je nog een eind verder stappen. Vanuit Zichem maak je een grote lus die je naar Scherpenheuvel mee neemt. Om in Scherpenheuvel te geraken moet je klimmen. De onverharde paden maken het jou in het Zichems veld niet gemakkelijk. Op de bedevaartroute ga je vandaag vele bedevaarders tegen komen. Lang blijf je niet in Scherpenheuvel. Je zoekt de velden op van Kaggevinne. Vele mooie paadjes bezorgen je bij momenten prachtige vergezichten. Wat is het hier mooi! Uitgestrekte velden. Je blik op oneindig. Het zorgt voor rust… tot de lawaaierige 100 km wandelaars je wakker maken! Je mag samen de Vinkenberg betreden. Opnieuw klimmen, vervolgens langs een verborgen holle weg naar beneden. Even verhard en opnieuw naar boven. Ja,  het klopt wat ze zeggen: ‘Die van de 100 zoeken elk bergske in de regio op!’ Wanneer je de Maagdentoren ziet verschijnen, weet je dat de controlepost van Zichem opnieuw in het verschiet is. Na de nodige verfrissing, volg je het parcours van de 30 km.