Zaterdag 15/09/2018

Kalendriestocht

Inrichtende club: Wandelclub Vos Schaffen vzw (4049) 

Start: OC Kalendries, Meldertsebaan 2, Meldert-Lummen 

Afstanden: 5-8-12-20 km

Aandacht!  Op het laatst nog bijgevoegd: een afstand van 30 km voor de lange afstandswandelaar.

 

Parcours: Onze wandeling start vanuit zaal de Kalendries.  We bieden U vijf wandelingen aan met afstanden tussen de 4 en 21 km. De 4 km en 7 km hebben geen rustpost en keren terug naar de startzaal. De 9, 12 en 21 km gaan richting Vleugt waar er een rustpost is voorzien.

Wanneer je 4 km wandelt, doorkruis je bij aanvang het centrum van Meldert. Links van je bevindt zich de kerk  die inmiddels terug in gebruik is. Jaren geleden is ze ingestort op een onverwacht moment. Gelukkig bevond er zich niemand in de kerk op het moment van instorten. Inmiddels is de kerk op een moderne manier gerestaureerd. Een mooie ontmoeting tussen oud en nieuw. We trekken nu richting het mooie gebied van Hertenrode. Om hier te geraken moet je de heuvel beklimmen. Het loont de moeite wanneer je er geraakt. De terugweg is opnieuw rustig over landelijke wegen. 

Het parcours van de 7 km neemt je even mee door de sompige lange beemden en zoekt wat verder op de hoogtes op van Hertenrode. Te midden van de naaldbossen keren de wandelaars van de 9 en 12 km hier terug uit de Vleugt. Hoor de wind hier door de bomen waaien. Je voetstap verstilt op de mossige ondergrond. Even raken we de bewoonde wereld aan, wanneer we het laatste stukje weiland opzoeken, een verloren stukje bos waar verdwaalde kinderen aan het spelen zijn. Dit moment neemt je misschien mee naar jouw kindertijd. Toen er nog ruimte was om te spelen en ouders niet bezorgd waren wanneer je met je broers en zussen uren lang weg bleef…

Op de 9 km start je samen met de wandelaars van de 4 km. om zo snel naar de Vleugt te kunnen gaan. Opgepast, ook deze afstand valt de heuvel van Hertenrode aan. Het is bij momenten klimmen geblazen. Je wandelt door de rustige en mooie velden geflankeerd door bossen richting controle. Na de rust steek je gauw de drukke baan over naar Deurne om zo terug in de rust van bos en weiland te kunnen vertoeven. De ondergrond bestaat nu uit mul zand. Hier is het even werken. Eens in het bos krijg  je terug grip op de ondergrond. De Hertenrodeberg laat je opnieuw klimmen. Hier vervolg  je  het parcours van de 7 km. 

Om de afstand van 13 km af te kunnen leggen, start je samen met de 7 km door het lager gelegen gebied van de Lange Beemden. Water blijft hier wat langer bij zijn gastheer, vergeleken met andere gebieden. Je kruipt nu weg uit het reservaat van de Zwarte beek. Onverharde wegen tonen je ongerept natuur. Bos wordt opnieuw afgewisseld door weiland. Het Hageland laat zich voelen. De heuvels nemen je mee van onder naar boven. Eenzame paden en veldwegen brengen wat rust. Het gaat langzaam maar zeker naar onze Heimat de Vleugt. De Rauwberg zet onze kuiten onder druk. Boven worden we getrakteerd op landelijke wegen die onder de indruk van de rust zijn. Geen zorg, je gaat niet in slaap vallen hoor! Wanneer je opnieuw een Hagelandse overstijgt,  vervoeg je het parcours van de 7 km. 

De lus van de 21 km sterkt zich uit over het gebied tussen Schaffen en de Vleugt. Eerst bezoek je de gebergtes waar ijzerzandsteen is ontgonnen, nu paden zijn gevormd. Je stapt nu over een uitgestrekt gebied waar een boomkwekerij de horizon inkleurt met allerlei boomsoorten. De grond kan hier hard en vettig zijn.  Wanneer de klei doordrenkt is van water is het moeilijk hier door te geraken. Het klimaat bepaalt veel van de staat van het parcours. Dat heeft geen wandelclub of paroursmeester in de hand. Je wandelt rakelings langs Schaffen. Even vind je wat rust wanneer je de loop van een waterloop mee volgt. Even door het veld waar het pad bijna vergeten is. Je klimt opnieuw omhoog op zoek naar de wandelaars van de andere afstanden en de welverdiende rustpust.

Nog bijgevoegd: een afstand van 30 km.

Wees welkom in de Kalendries. Natuur en gezelligheid staan op het hoofdmenu!