Zaterdag 14/09/2019

Kalendriestocht

Inrichtende club: Wandelclub Vos Schaffen vzw (4049) 

Start: OC Kalendries, Meldertsebaan 2, Meldert-Lummen 

Afstanden: 4-8-10-14-20-30km

Wees welkom in de Kalendries. Natuur en gezelligheid staan op het hoofdmenu!

 

We starten onze wandelingen uiteraard vanuit de Kalendries in Meldert. Met de 4 km wandeling krijg je de kans het landelijke karakter van Meldert beter te leren kennen. Rustige verharde wegen staan op het hoofdmenu. Net voor Hertenrode nemen we afscheid van de wandelaars van de langere afstanden en bezoeken we de ongerepte grasvelden en de natuur van de omgeving. Een goed begaanbaar paadje neemt  je mee door een rustig bosje. We krijgen je op tijd terug op het verharde, zodat  je niet te veel krachten moet verbruiken. We vervolgen de wandeling zoals we zijn begonnen langs rustige wegen.

Het 8 km traject trekt naar de Hertenrode berg en de Venusberg. Je klimt door een holle weg naar boven. Eens boven,  kuier je over  onverharde wegen door  het bos. De bomen rondom jou beschutten je van het lawaai van de buitenwereld. Bomen hebben nu plaats gemaakt voor weiland. Een snel mountainbike padje neemt je mee naar de voet van de Venusberg. Je klimt opnieuw naar boven. Gaandeweg versmalt deze zandweg tot een bospad. Je loopt nu achter elkaar. Het pad vindt zijn weg naar onderen naar bredere onverharde wegen. Enkele boerderijen zijn  hier gehuisvest. Je keert rechtsom. Het gaat even stijl omlaag. Geen zorg,  je hebt genoeg geklommen! De brede landelijke omgeving zal geleidelijk aan opgaan in de bebouwde buitenkom van Meldert. Deze wandeling biedt heel veel  moois en afwisseling op deze korte afstand. Een aanrader!

Hetzelfde geldt voor de 10 km. Deze lus is ook de start van de 30 km. Wanneer de 8 km stijl ophoog de Hertenrodeberg op trekt, ga je even via verhard omheen deze prachtige heuvel. Dat loont zich. Ook jij neemt de opstap over een verscholen holle weg. Eens boven,  flirt je met weiland en bos. De paadjes twijfelen voortdurend in het omhoog of omlaag gaan. Tenslotte trek je op het plateau doorheen het naaldbos. Aan de uitgang van het bos vervoeg je de 8 km tocht.

De 14 km start met de korte afstanden even richting Schaffen. Dat is niet het opzet. De wandeling speelt zich hoofdzakelijk af in de Vallei van de Zwarte Beek en op de Willekesberg. Je verkent het drassige gebied van de Zwarte Beek eerst over het grasland. Je gaat er nu recht doorheen. Het bosje verandert in weilanden. Net wanneer het nat onder je voeten wordt, liften de vlonderpaden je naar boven. Heggetjes onderscheiden wegen van moerassen. Je trekt nu doorheen bossen. Zure, zachte bosgrond vormt een ideale ondergrond en kondigt de nakende herfstmaanden aan. Met een beetje wind door de bomen word je hier in slaap gewiegd. Gek, wanneer je bedenkt dat de autostrade boven en naast jou een doorgang heeft gevonden om haastige bestuurders op hun bestemming te brengen. Het is de aankondiging van de Willekesberg. De mooie bospaden nemen je nu onaangekondigd mee naar boven en naar onderen. Maar het is tijd voor een rustpauze in te lassen. Langs de vijvers van de vijverheide kan je even verpozen.  Na de rust zet je de verkenning door de bossen van de Willekesberg verder. Alle paden blijven onverhard. Het bos wordt opnieuw drassig weiland wanneer je de vallei doorwaadt, hunkerend naar een lekkere versnapering.

De lus van de 20 en 30 km trekt door het drassige gebied van de Mangelbeek naar Lummen. Je wandelt over onverharde wegen door het open weiland. Het geeft je bij momenten de mogelijkheid ver over dit uitgestrekte gebied te kunnen kijken. Je belandt nu aan het kasteel van Hamel. Je krijgt een inkijk in het kasteel,  wanneer je langs haar grachten wandelt. Oude eiken houden geduldig de wacht. Het is een uniek portret. Neem even je tijd, vooraleer je opnieuw het wijde, uitgestrekte landschap van de Mangelbeek doorwaadt.