Zondag 13 oktober 2019

23e Oranjetocht i.s.m. TE GEK!?

C.C. Den Amer

 

 

Inrichtende club: Wandelclub Vos Schaffen vzw (4049)

Start: CC Den Amer, Nijverheidslaan 24, 3290 Diest

Afstanden: 4-8-12-20-30 km

 

De oranje tochten hebben hun naam verleend aan de bijnaam die de stad Diest is toegeschreven, de Oranjestad van Diest. Oranjesteden zijn steden die een nauwe band hebben met het Nederlands koningshuis Oranje-Nassau. Ze stemmen af van de tijd dat het rijk van de Nederlanden zeer groot was, en de invloed van het koningshuis tot buiten de grenzen reikte. Naast Diest zijn Buren, Breda en Steenbergen (Nederlandse steden), Dillenburg (Duitsland) en Orange (Frankrijk) de enige officiële Oranjesteden.

De invloed en de geschiedenis van het oude Nederland kan je ontdekken in onze stadswandelingen van 4, 7 en 10 kilometer. Je bezoekt in deze wandelingen het huis van de Prins van Oranje-Nassau, dat gelegen is aan  het prachtige warandepark. Natuur en cultuur worden met elkaar verbonden. Je brengt ook een bezoek aan het middeleeuwse begijnhof van Diest. De kleine huisjes zijn in hun eigenheid bewaard gebleven. De mariabeeldjes pronken nog steeds boven elke deur van de piepkleine huisjes. Diest is de stad verbonden aan de Demer. Deze waterloop kende in de Middeleeuwen en de Nieuwe tijd veel vrachtverkeer. Hierdoor is Diest één van de grote middeleeuwse steden kunnen worden van de Nederlanden. Sinds enkele jaren vloeit het water van de Demer (en de Zwarte Beek) terug door onze stad. Wij volgen deze waterloop bij de start van de wandelingen over de vlonderpaden. Een unieke manier om de eigenzinnige manier van deze waterloop mee te maken.

Met de 7 en 10 kilometer treden we ook even buiten de omwalling van de middeleeuwse stad. De 10 kilometer wandeling is tevens de lus van de 32 km. Je begeeft je nu in het Webbekoms broek, een immens natuurgebied waar het water centraal staat. Het broek vangt overtollig water op in tijden van nood. Je ontdekt hier een uitzonderlijke diverse biotoop. Geen nood, de paden liggen hoog genoeg om de voetjes droog te houden. Je ontdekt hier ook een prachtig stuk van de oude Diestse omwalling. Middeleeuwse poorten die opgetrokken zijn uit de ijzerzandsteen, die ontgonnen werd in het Hageland.

Met de 13 kilometer trek je onmiddellijk weg uit de stadskern van Diest. Diest is gelegen in een dal langs de Demer. Je klimt uit het dal via het Fort Leopold en aan de overzijde het vliegveld van Schaffen. Diest is altijd verbonden geweest met militaire en strategische plaatsen. Het fort is mooi bewaard gebleven en is ‘onder de grond opgetrokken’. Je wandelt er boven langs. Het fort wordt vandaag de dag nog steeds bewoond door een ‘conciërge’. Het is hier flink klimmen. Je weg is inmiddels ‘ontveld’ tot een smal padje dat je door de velden van deze prachtige streek mee neemt. De stad lijkt nu heel ver weg. De vallei van de Zwarte beek wacht je op. Opnieuw vormt het water het decor van jouw wandeling. De natuur is het overvloedige water dankbaar voor zijn bestaan.  Velden zijn verruild voor bomen en bossen. De ondergrond kleurt inmiddels rood. Je flirt tussen het Hageland en de Kempen. Het is tijd voor een prachtige rust te midden van de natuur van Dassenaarde. De heuvel van Dassenaarde is de opener na de pauze. De tijd dat de dassen hier hun koningrijk hadden is lang voorbij. De natuur is prachtig bewaard gebleven. Wat een prachtige vergezichten over de velden. In geen tijd wandel je door deze velden over rustige onverharde wegen. Wanneer je het bos ingaat nemen de smalle paadjes je kriskras mee tot aan de voet van de Lange berg en de Keiberg. Hier boven kan je door de enkele huizen neerkijken op de Demerstad, die je weldra terug bereikt om er een Gildenbier, de lokale drank of een verfrissend niet alcoholisch drankje te nuttigen.

De lus van de 21 kilometer vertrekt vanuit de controlepost in Dassenaarde en blijft in de prachtige omgeving van Dassenaarde en de Hoornblaas. Op het menu staan kleine paadjes door bossen en vengebieden. Mulle zand onder je voeten wisselt zich af met drassige zwarte aarde. De natuurgebieden worden door middel van poortjes afgeschermd van de buitenwereld. Verschillende diersoorten vinden hier rust. Als je vroeg en stil bent, kan je hier reeën opmerken. Verschrikt, drinkend van de waterplas zoeken ze beschutting iets verder op.

We heten alle natuurliefhebbers en sportieve wandelaars van harte welkom en hopen jullie te mogen ontvangen op onze Oranje tochten!