Zaterdag 1 december 2018

Paratocht

OC Scafnis, St.-Hubertusplein, Schaffen

 

Inrichtende club: Wandelclub Vos Schaffen vzw (4049)

Start: OC Scafnis, St.-Hubertusplein te Schaffen-Centrum

Afstanden: 4-6-12-20-30 km

 

Vanuit Schaffen met zijn vliegveld waar elke para-commando in België heeft leren valschermspringen, start deze wandeling. Voor een laatste keer. Volgend jaar krijgt deze wandeling een nieuw jasje aangemeten.

Je wandelt 4 km. Je wandelt langs het vliegveld. Je krijgt rechts van je een beeld van het leven dat er zich afspeelt. De parachie die er nog steeds is, de kazerne waar de soldaten nog steeds hun kamer kunnen intrekken. Verharde wegen nemen je mee doorheen een landelijke omgeving. Het pittoreske dorpje Schaffen omarmt je bij je aankomst.

8 km. Een vergeten pad langs het spoor. Het zet ons op weg naar het bosrijke gebied van de Schans dat je in geen tijd zal doorkruisen. Een vliegtuig uit de tweede wereldoorlog eindigde hier zijn roemrijk verleden. Je bezoekt het vliegveld. De apotheose is een klim dat je boven het dorp uit neemt. Een mooi panorama om te landen aan de startzaal.

De lus van 10 km is ook het traject van de 30 km. Je bezoekt de heuvelachtige natuur tussen Schaffen en de Vleugt. Bezaaid met jonge bomen van boomkwekerij ‘Arbor’. De wegen zijn onverhard en kunnen modderig zijn deze tijd van het jaar.

Het traject van 12 km. start samen met de 8 km wandelaars. Je gaat dwars over het vliegveld van Schaffen en begeeft je naar ‘fort Leopold’. Het is klimmen geblazen  doorheen het sompige gras en de roodgekleurde zandwegen van dit traject. Na de rustpost in Diest wandel je doorheen het historische stadsgedeelte. De oude vesten doorkruis je om zo terug in Schaffen aan te komen.

De 20 km wandelaars krijgen een traject van 8 km dat zich ontrekt in de omliggende deelgemeente Molenstede. Je overwint meerdere Hagelandse heuvels. Je daalt in het Hellegat om via het beruchte Grasbos er terug uit te kruipen. Een zware en mooie lus!

Een tocht door het Hageland om van te smullen!