Zaterdag 30 november 2019

Het Swinnetou Spoor

OC Scafnis, St.-Hubertusplein, Schaffen

 

Inrichtende club: Wandelclub Vos Schaffen vzw (4049)

Start: OC Scafnis, St.-Hubertusplein te Schaffen-Centrum

Afstanden: 4-6-12-20-30 km

 

We zijn fier om als Diestse wandelclub de laatste wandeling van het jaar in het kader van ‘Te gek?!’ te mogen organiseren. ‘Te gek?!’ is ontstaan in Diest vanuit het psychiatrisch ziekenhuis St. Annendael. ‘Te gek?!’ heeft als doel het taboe rond psychische ziektes weg te werken. ‘Te gek?!’ wil het gesprek opstarten over ‘je niet goed voelen’. Er is de hoop dat je kan spreken over jouw depressie zoals over jouw gebroken been. Op die manier is er de hoop dat mensen die te kampen hebben met een psychische aandoening uit hun isolement kunnen geraken.

Het Swinnetou spoor heeft ook het doel mensen met elkaar te verbinden. Al wandelend. Wandelen is ontmoeten. Wandelen is ook je lichaam terug in beweging krijgen. Bewegen, voorruit gaan, kan ook iets met je geestelijk goed voelen doen. Ook de peter van het ‘te gek?!’ project, Guy Swinnen van de Scabs, ontdekte de kracht van het wandelen toen hij in een depressieve periode in zijn leven zat. We volgen vandaag zijn spoor naar de mooie bossen van Hees en nog veel meer. We starten vanuit het centrum van Schaffen, een deelgemeente van Diest. Je kan kiezen uit verschillende wandelingen met afstanden tussen 4 en 30 km.

De wandeling van 4 km. speelt zich voornamelijk af op verharde landelijke wegen die omgeven worden door weilanden en verkavelingen. Je bent afgedwaald en wordt mee genomen door het water, een klein beekje. Een goed begaanbaar zandwegeltje doet je verstillen in de weilanden van Schaffen. Even de drukke steenweg over die haastige mensen op hun bestemming brengt. Je trekt even over de ruwe wegen van boomplanterij Arbor. Je bereikt weldra opnieuw een goed begaanbare verharde weg. Tijd om je terug naar het centrum van het dorp te begeven.

De 6 km. trekt verder naar de bossen van Hees. Hoe dieper je het bos intrekt, hoe smaller de wegen worden. De paadjes nemen je mee over de heuvel waarop dit bos is gepland.  Wanneer je het bos uitkomt, neemt een rustige verharde weg je terug naar de aankomst en start in het dorp.

Met de 9 km. krijg je nog meer eindeloze paadjes doorheen de bossen van Hees. Dit is tevens de lus van de 30 km. Onze parcoursmeester neemt je mee naar een prachtige oase van rust. Te midden  in het bos kijk je uit op de velden waar het vee graast. Neem je tijd en kom tot rust.

Met de 13 km. wandel je naar het centrum van Diest, waar je de mogelijkheid krijgt uit te rusten in de sporthal van het psychiatrisch ziekenhuis St.Annendael. Je krijgt er tevens de unieke mogelijkheid door de tuin en de galerij te wandelen, waar er prachtige kunstwerken te bezichtigen zijn van lokale kunstzinnige artiesten. Vanuit Schaffen trek je naar het natuurgebied van de Schans. De Schans is een prachtig gebouw dat oogt als een kasteel. Het vervulde in de late middeleeuwen de functie van vluchtoord voor de naburige bevolking. Bij invallen van vijandige legers en rovers, konden zij, de plaatselijke bevolking,  zich hier verschansen. Het slot omheen het gebouw ziet er prachtig uit. Tussen velden en akkers baan jij je nu een weg naar het vliegveld van Schaffen, dat inmiddels ook meer dan 100 jaar oud is. Het is gelegen op een Hagelandse heuvel. Je voelt het aan je benen. Je beklimt deze taaie in twee fases. Wanneer het zand rood versteend wordt, ga je naar de top. Iets verder ontmoet je Fort Leopold. Een uniek bouwsel dat ‘in de grond’ is gemaakt. Je bekijkt het als het ware onder jou. Wanneer je de stadswallen aandoet van Diest, is het terug klimmen en is de rust nabij. Heel de wandeling heeft in het thema van ‘verdediging’ gestaan. Ook deze stadswallen dienden om de bevolking van Diest te beveiligen tegen vreemden.

Houd je het bij deze afstand, dan trek je met de Demer terug de stadkern uit. Je belandt zo in het Webbekoms broek. Opnieuw word je verrast door de rust die dit gebied uitstraalt. Naar waar je ook kijkt, er is alleen natuur rondom jou. Wanneer we je de spoorweg opnieuw passeert, komt Schaffen terug in jouw vizier. De wegen zijn landelijk en rustig. Net voor het einde eindigen we nog in Hagelandse schoonheid. Je doet een laatste beklimming om opnieuw een wonderbaarlijk zicht te hebben. Onverhard kleffer je naar boven, eens beneden leiden verharde wegen naar de startzaal.

Met de 22 km en 31 km  maak je een lus van St.Annedael rondom Diest. Je wandelt door de Warande, het stadpark gelegen op een helling in de stad. Je wandelt door ‘de Halve Maan’, het provinciaal domein van Brabant.  De vijvers langs je worden bemand door enkele moedige vissers. Je zoekt de Kloosterberg op. Het dak van Diest aan de overkant van het vliegveld.  Onverharde wegen gemaakt van ijzerzandsteen duwen je de  hoogte in. Bovenaan is er wat natuur, vergeten door de mens. Velden worden bewerkt door de boer. Paadjes wijzen je de weg. Terug naar de bewoonde wereld. Wat ooit een moeras was, is nu omgetoverd in een grote volkse wijk. Hier eindigt de lus om de stad nog niet. Je wordt opnieuw omhoog gestuwd om al  het schoons op de Citadel te ontdekken. Waar ooit de allereerste Para’s van ons land zich huisvesten, is er alleen nog natuur overgebleven. De historische panden van de 19e eeuw waar nog steeds geen bestemming voor is gevonden. De kasseien weg rolt naar beneden. Misschien herken je deze beklimming van de wielerwedstrijd ‘Dwars door het Hageland’. Een klassieker in wording. Nu ben je werkelijk in de stadskern van Diest. Kijk rond je heen. Ontdek de vele oude middeleeuwse historische gebouwen. Afgewisseld met de rijkdom van parken en heuvels maakt dit alles deze lus wondermooi!

Deze lus kan je inkorten tot 4.5 km. Je blijft zo in de stad. Na het warandepark ga je naar het Citadel en vervolg je de weg van de grote lus hierboven beschreven.

De grote variëteit van rijkdom aan natuur trachten we aan bod te laten komen in de vele wandelingen die we aanbieden. Onze peter Guy Swinnen zal deze dag zijn Swinnetou route wandelen.