Home » Tochten 2018 » Sneeuwklokjestocht

Donderdag 08/03/2018

Sneeuwklokjestocht 

Den Amer Diest 

Nijverheidslaan te 3290 Diest

 

Inschrijven: van 7u00 tot 15u00

Afstanden: 4-7-9-12-20 km

 

Onze sneeuwklokjestocht is één van de twee ‘weektochten’ die we als club organiseren. Samen met meerdere clubs uit andere provinciën willen we de aandacht vestigen op deze wandelingen die buiten het weekeinde plaats vinden. Zo is het initiatief van de drie provinciën wandelingen tot stand gekomen.

Onze sneeuwklokjestocht zit niet in deze formule en heeft ook heel wat troeven in de hand. Je bezoekt de oude historische stadskern van Diest, je wandelt langs de vijvers van het provinciale park de Halve Maan, je proeft de helling van het vliegveld van Schaffen, je wandelt door het Webbekoms broek en meer van dit fraais ervaar je tijdens deze editie van de Sneeuwklokjestocht.

De kortere afstanden van 4 en 7 km wandelen door de stad van Diest. Algauw bevind jij je op de vlonderpaden langs de Demer die na veertig jaar terug is open gelegd. Vele mensen vinden water iets rustgevend. Herken je dat? De Demer heeft van Diest een rijke en grote stad gemaakt in de Middeleeuwen. Je merkt de restanten van deze glorietijd op ‘de Kaai’. Hier meerden de schepen aan om goederen te lossen en op te laden. De Demer neemt ons eerst mee naar het Cerkelpark van Diest. De naam ontleent zich aan brouwerij de Cerkel, waar het heerlijke Gildenbier werd gebrouwen. Het rijke bierverleden wordt verder gezet wanneer je uit de kleine gangetjes kruipt en zo op ‘de Lange steenweg’ van Diest terecht komt. Rechts van je zie je prachtige gebouwen die de kentekens nog dragen op hun voorgevel. Ik pik er ééntje uit: de drie kronen op huisnummer 78. Wanneer je goed kijkt, zie je de drie kronen in de voorgevel gebeiteld staan. Tot 1968 heeft men hier nog bier gebrouwen. Wanneer je de kaai oversteekt, gaat het nog een beetje opwaarts en is het tijd om halt te  houden in de startzaal den Amer.

De 7 kilometer geeft je de kans om het begijnhof van Diest te bezoeken. Binnen de muren van het begijnhof kom je in een andere wereld terecht. De kasseien liggen onhandig naast elkaar en doen ons denken aan een tijd toen paard en kar hier over ratelden. Kijk goed uit wanneer je hier rond kuiert! Je wordt verplicht wat te vertragen en de oude middeleeuwse sfeer op te snuiven. Je houdt halte in het cafetaria van KTH Diest, waarna je de kans krijgt om de prachtige natuur rond het citadel van Diest te verkennen. Een wandeling waarin Cultuur en natuur elkaar ontmoeten door de tijd heen!

De 9 kilometer start samen met de 12 km richting Molenstede, een landelijke deelgemeente van Diest. Wanneer je de ring verlaat, gaat het stijl omhoog via een holle weg. Wanneer je boven bent, ontmoet je een nieuwe wereld. De natuur is hier mooi bewaard gebleven. Romantische zielen hebben enkele mooi villa buitenverblijven gebouwd, met respect voor de natuur. Deze oase splitst je af van de wandelaars die 12 km volgen. Je volgt de rode aardeweg die naar beneden gaat. Langs jou grazen paarden op de grasvelden. Hier kom je tot rust, terwijl de helling naar beneden je stap neigt te versnellen. Je zoekt nu de groene wallen op van de stad. Van op de wallen lijkt de Demer zo klein en krijg je door de bomen heen een indruk van het Diestse stadje. Je treedt nu de stadskern binnen. Voor jou prijken nieuwe flatgebouwen. Niets doet vermoeden dat hier vroeger de shoe post gebouwen stonden. Het bedrijf stelden vele mensen te werk en is lang de ‘grote sponsor’ geweest van de voetbalploeg van Diest. Wie herinnert zich nog de Diestse spelers in zebra tenue met het opschrift ‘shoe post’ erop? Het mijmeren naar het verleden past wel een beetje bij deze wandeling, wanneer ook wij door het begijnhof slenteren. Misschien hoor je de gezangen van de supporters nog wanneer je halte houdt in de kantine van de Diest? Het stadion mag dan wel wat verouderd zijn, het heeft nog altijd iets van die glorietijden…

Je vervolgt de wandeling langs de vijvers van het provinciale park de Halve Maan. Het visseizoen is inmiddels terug gestart. De bedrijvigheid komt hier terug op gang. Je bezoekt nu ‘de buitenwijken’ van dit provinciestadje, waar het rustig vertoeven is en natuur nooit veraf is. Een vergeten dreef is opgemerkt door onze parcoursmeester. Een verlaten kerkenpadje. Boven het kappelke van den Bijstand. Niets doet op het eerste zicht vermoeden dat deze kapel een lange geschiedenis met zich meedraagt. Neem even de tijd en kijk er eens binnen. Alles is mooi bewaard gebleven. Je wandelt nu nog even door de groene schoonheid van het citadelpark om zo terug bij de start aan te komen.

De wandeling van 12 km vervolgt zijn weg in de natuur van Molenstede en Schaffen. Verharde en onverharde wegen banen zich een weg richting Rode berg. Hier wandel je door kleine paadjes. Een bos verstilt de gejaagde mensenklanken. Je ontmoet de uitgestrekte velden van het vliegveld aan je linkerkant. Ongemerkt is het klimmen geblazen. Pfff… Tijd voor een beetje cultuur. Fort Leopold werd gebouwd als verdedigingsgordel tegen het oprukkende leger van de Nederlanden. Het heeft echter nooit moeten dienen. Nu is dit gebouw een vernuftig stukje militaire architectuur uit de 19e eeuw. Op de wallen van Diest vervoeg je de wandelaars van de 9 km en houd je weldra rust op het controlepunt.

De lus van de 20 km wandeling neemt je mee naar het uitgestrekte gebied van het Webbekoms broek. De start ontgint de wijken aan de rand van de stad. De mensheid baant zich overal een weg door. Je kuiert door kleine sluipgangetjes om dan de uitgestrekte schoonheid te ontmoeten van het moeras van Webbekom. Er is maar één weg door dit gebied. Enkel voetgangers en fietsers zijn hier welkom. Het pad is onverhard en zeer goed begaanbaar. Kijk de diversiteit van onze wandelaars. De ene neemt zijn tijd, staat even stil en kijkt tevreden over het uitgestrekte land. De ander komt met stevige tred door gemarcheerd, bereid zich voor op een seizoen waar er heel wat lange afstandswandelingen gepland zijn. Nu steek je de saspoort over waar het water onrustig heen en weer kolkt. De rust keert weer wanneer je opnieuw de vijvers van het Halve maan domein passeert. Het is nu niet ver meer naar het rustpunt. Je vervolgt het parcours van de 12 km.

Ook tijdens een weekdag is wandelen een feest! Allen daarheen!