Donderdag 14/03/2019

Sneeuwklokjestocht 

Den Amer Diest 

Nijverheidslaan te 3290 Diest

 

Inschrijven: van 7u00 tot 15u00

Afstanden: 4-7-9-13-22 km

VOS Schaffen promoot het wandelen tijdens weekdagen. Deze wandeling maakt deel uit van de 4 provinciëntochten. Wandel ze allemaal en ontdek de pracht van ons land!  Je start in zaal Amer, de feestzaal van Diest. Deze zaal is een kleine kilometer verwijderd van het station van Diest. Ideaal om onze wandeling met de trein te bezoeken!

De wandeling van 4 km is een prachtige stadswandeling door Diest. Je bezoekt de Allerheiligenberg waar de Allerheiligenkapel is gelegen. Het kleine kerkje staat vol heiligen beeldjes, meegebracht door de vele bedevaarders die uit dank een beeldje achterlieten. Het is ondertussen een museum geworden. Een aanrader om te bezoeken! Wanneer je het stad in loopt, sla je de Guido Gezelle straat in. Kijk rondom jou naar de uniek bewaarde gevelhuizen uit de middeleeuwen. Drie prachtige, rijzige gebouwen nemen ons mee naar de tijd van de Middeleeuwen. Gebouwen waren en zijn nog steeds kunstwerken! Wanneer je door de witte poorten van het Waranda park stapt, ontwaakt de natuur zich aan de rand van de stad. Mooi hoe cultuur en natuur hier met elkaar zijn verbonden! Aan het einde van dit park vind je de controlepost. De koffie geurt heerlijk en het gebak is onweerstaanbaar… Geniet ervan! Op je terugweg naar de startzaal, laveer je door de vlonderpaden die de waterloop door de stad begeleiden. Men zegt dat water rust brengt. We begeleiden je veilig terug naar de startzaal.

Terwijl de 4 km veilig onderaan de Allerheiligenberg blijft, trek je met de 7 en 9 km wandelingen over het gebergte van het Citadel. De 7 km blijft aan de zijkanten, terwijl de 9 km voluit op avontuur gaat op en in deze groene long. Het gaat hier op en neer! Vergeet niet dat de Para-commando’s van Diest hier werden opgeleid tot volwaardige soldaten! Je zoekt nu andere oorden op. De wijk van Poelske herbergt de Begijnenbeek. Langs deze beek ligt nog een prachtige dreef verscholen die we jou graag aanbieden.  Ook hier maakt de 9 km een ommetje tegen de Kloosterberg aan. Op naar het volgende avontuur wanneer je het Vervoortplein passeert. Haast ongemerkt vind je aan je linkerzijde de moskee van Diest. Deze plaats is zeker een bezoekje waard. Je kan er kennis maken met de gastvrijheid van de moslimgemeenschap. Je leert er meer over hun rituelen en gebruiken. Wist je dat ze hun God nooit met een naam mogen aanspreken? Van Moskee gaat het naar de Sint Jansruïne. Deze kerk is gebombardeerd tijdens de tweede oorlog en nooit meer opgebouwd. Het verhaal gaat dat er onderaardse gangen zouden bevinden van onder het altaar naar de grote kerk van Diest. Wanneer wij ze ontdekken, zullen we ze verwerken in één van onze volgende wandeltochten! Ook jij bezoekt het Warandepark en de controlepost aan het voetbalstadion van Diest. Na de controle vervolg je het parcours van de 4 km. De 9 km krijgt de kans om het begijnhof van Diest te bezoeken.

De 13 km volgt het parcours van de 7 km en maakt vanuit de controle een lus van 6 km naar het Webbekoms broek. Geniet met volle tuigen van de uitgebreide flora en fauna in dit uitgestrekt watergebied. Dat kans is groot dat je deze tijd van het jaar het broek onder water aantreft. Dat maakt het bezoek nog mooier. Vele watervogels herbergen zich hier. Jij landt opnieuw aan het voetbalstadion van Diest en vervolgt je wandeling met de andere wandelaars.

De 22 km maakt een grote lus van 9 km richting Molenstede. Ter hoogte van Fort Leopold gaat het flink de  hoogte in. Verharde en rode onverharde wegen wisselen elkaar af. Het is hier werken geblazen! Je arbeid wordt beloond op de hoogte. Mooie bosstroken geven je rust en langs het Schaffens vliegveld heb je een prachtig uitzicht op het provinciestadje Diest.

De sneeuwklokje tocht, die tijdens de week plaats vindt, is zo maar geen ‘doordeweekse tocht’! Twijfel niet. Kom je zetel uit en zoek de gezelligheid en schoonheid op die VOS Schaffen je graag aanbiedt!

Tot dan! Tot ten velde!

Ook tijdens een weekdag is wandelen een feest! Allen daarheen!