Hugo Bonnynstocht - 18/01/2020

Gildenzaal, Pastorijstraat, Schaffen

Inrichtende club: WC Vos Schaffen vzw (4049)

Start: Gildenzaal, Pastorijstraat te Schaffen

Afstanden: 4-6-12-20-30 km

Inschrijven van 7 tot 15 uur

 

Gaan Wandelen is niet alleen het wandelen op zich. Het is ook mensen ontmoeten. Wandelvrienden tegen het lijf lopen. In de startzaal of onderweg. Het doet goed elkaar tegen het lijf te lopen tijdens de wandelingen. Het stelt ons gerust dat het goed gaat. Want als je als wandelaar in actie bent, gaan we er van uit dat je het wel stelt. 

Eén van de wandelvrienden die velen onder ons regelmatig tegen het lijf lopen is Hugo, Hugo Bonnyns. Hugo is al jaren een actieve wandelaar en is aanwezig, zo veel hij kan. Je kan hem gerust een ‘habitué’ noemen. Hugo is zoals ze dat noemen ‘het vast meubilair’ van onze wandelclub. Vandaag, tijdens de Hugo Bonnynstocht, nog meer dan anders. Op het menu staan wandelingen van 4 tot 30 km.

Met de 4 km. ga je over rustige landelijke wegen. Je trekt uit het centrum van het dorp en zoekt de scheiding op tussen de bewoonde straten en de rustige, stille velden van de omgeving. Wanneer je de boomplantages op Kelbergen voor je ziet opdagen, ga je terug richting het dorp. Je klimt een beetje over een onverhard pad. Rechts van je heeft lange tijd het voetbal van Sparta Schaffen plaats gevonden. Nu liggen de velden van Schaffen te rusten. Eens beneden kan je terug op adem komen op het verhard. De laatste kilometer gaat in, opnieuw doorheen de bewoonde wereld. 

De 8 km, en tevens de lus van de 30 km. vertrekt samen met de 4 km en gaat dieper ‘Kelbergen’ in. De wandeling is glooiend, maar zeker niet te zwaar. De steile klimmetjes laat je ditmaal links liggen. Op de terugweg flaneer je over de kam van de Kelbergen. Het uitzicht over de streek is adembenemend mooi. Je gaat door het veld nu naar beneden en vervoegt iets later onze vrienden van de 4 km. 

Nadat je de bewoners van Schaffen ‘goedemorgen’ hebt gewenst, volg je het eigenzinnige karakter van een waterloopje tijdens de start van de 12 km. Je waant je in ‘de Ardennen’, wanneer je doorheen een veld wandelt. Je bereikt de ‘Rouwberg’ en gaat nu richting Meldert. Na wat verharde weg, klim je naar boven over een wispelturige holle weg die verandert in een pad. De natuur kan eigenzinnig zijn. Eens in het bos, wordt het pad terug een weg. Je verstilt hier door de stilte. Vergeet de alledaagse zorgen die zijn meegenomen door de wind. In dit stukje natuur kan je even verpozen. Het bospad mondt uit op een onverharde weg, die je opnieuw naar boven duwt, waar weiden en bossen elkaar ontmoeten. Een pad wijst de weg naar beneden. Daar wachten rijen huizen op ons, om ons de weg te tonen naar de controlepost van Meldert, de Kalendries. Vooraleer je in de bossen van Hees duikt, na de rust,  kijk je nog even naar de vallei van de zwarte beek, wanneer je over het grasveld wandelt, weg van Meldert. Wanneer je de weg oversteekt en de helling opklimt, ben je meteen de
poort van Hees gepasseerd. Een laatste hoeve laat je links liggen. Het zand onder je voeten wordt mul en is moeilijk om aan voorbij te gaan. Opnieuw klimmen en eindeloze natuur lacht je toe. Paadjes wisselen zich af met bredere zandwegen. Doorheen de loofbossen. Even een verharde weg oversteken en de padjes dwarrelen opnieuw speels door het bos. Volg maar! Laat je meeslepen op het ritme van de natuur. Voor je het weet, sta je terug op het verharde. Een laatste Hagelandse heuvel  over en het dorpje Schaffen wenkt opnieuw.

De lus van de 22 km is bijna 10 km. Vanuit de controlepost zoek je snel de natuur op. Ook hier vind je de velden rondom jou. Een vergeten stukje bos geeft je wat beschutting tegen de winterse koude. De wind ruist door de bomen. Je pad snijdt nu het veld op in twee ongelijke delen. Opnieuw is het landschap heuvelachtig. Meestal glooiend, een aanzet naar hogere sferen. Je trekt over de drukke steenweg naar Beringen,  richting Vleugt. Ook hier slingeren onverharde wegen doorheen de velden, ongelijkmatig, op en neer. Wanneer je de baan terug oversteekt, duik je in de schoonheid. Uitgestrekte landerijen zijn het bestaan van de mensheid vergeten. Het onverhard, rood gekleurde pad, neemt je mee naar de top, waar een boerderij eenzaam de wacht houdt en wacht tot de boer met de wintervoorraad de schuren vult. Achter de heuvel daal je af en helpt het verhard je om opnieuw in een oase van groen te duiken. Op enkele honderden meters van de controlepost word je gewekt uit je droom. De huizen rondom jou leiden je naar het rustpunt. Wanneer je goed kijkt, ontdek je links van je een kapelletje dat honderden jaren oud is. Tot vandaag de dag blijven we toch verwonderd over de schepping en de aanbidding van de mens voor het wonder dat elke dag plaats vindt. Op die manier krijgen we een inkijk hoe het leven er vroeger uitzag. Na het controlepunt vervoeg je de wandelaars van de 12 km.

De wandelaars van de 30 km. Wandelen het traject van de 20 km in combinatie met de 8 km. 

Zoals je kan merken, voor elk wat wils. Hugo en VOS Schaffen heten U van harte welkom.