Donderdag 12/03/2020

Sneeuwklokjestocht 

Den Amer Diest 

Nijverheidslaan te 3290 Diest

 

Inrichtende club: WC Vos Schaffen vzw (4049)

Start: Den Amer, Nijverheidslaan te Diest

Afstanden: 4-6-12-20 km

Inschrijven: van 7u00 tot 15u00

 

Onze wandeling start in de feestzaal den Amer, gelegen aan de rand van de stad Diest. Deze wandeling is ideaal om onze middeleeuwse stad te leren kennen, samen met de natuur er rondom. Diest is gelegen in een dal, rond de Demer en de Zwarte beek, omgeven door meerdere Hagelandse heuvels. Deze heuvels zijn misschien niet zo hoog, maar de wegen en paadjes die er naartoe leiden, zijn dikwijls kort en zeer stijl.

Kies je voor 4 km  dan start je wandeling langs de oevers van de Zwarte beek.  Deze beek komt sinds kort de stad terug binnen gestroomd langs kleine waterloopjes. Vlonderpaden volgen volgzaam en geven jou de mogelijkheid Diest langs een andere kant te ontdekken.  Je hebt de mogelijkheid om even rust te  houden in de kantine van voetbalclub Diest. Geniet van een stukje geschiedenis  wanneer je onder het stadium iets verorbert. Hier hebben ooit grootheden zoals Van Camp, Eddy Voordeckers, de gebroeders Versaevel en Timmy Simons het begin van een prachtige carrière begonnen. Over geschiedenis gesproken. Wanneer jij je wandeling verder zet, wandel je door het Warande park. Als de bomen konden spreken, zouden ze ons vertellen over de tijd van ridders en kastelen. Je kan hogerop nog enkele restanten vinden van het kasteel, die in de jaren 80 van de vorige eeuw zijn herontdekt. Wanneer je verder door de stad kuiert, kan je vele authentieke gebouwen ontdekken uit de middeleeuwen. Diest was een grote en bloeiende stad in die tijd. Nu  je den Bleeck ontdekt, de wasplaats aan de Demer, is het einde van deze reis door de tijd nabij.

Met de 8 km stap je uit het centrum van Diest richting Molenstede en Schaffen. Een holle weg neemt je stijl naar boven. Eens boven lijkt de drukte van de stad en het verkeer van de ring ver weg. Een rode zandweg slingert naar onderen langs paardenweien en voetbalvelden. Je begeeft je nu naar het vliegveld van Schaffen. Ontdek de steile flanken van de steek. Hier is het klimmen geblazen! Wanneer de weg door het bos verandert in padjes, beland je in Fort Leopold. Wat een onwaarschijnlijk geheimzinnig bouwwerk. Je bekijkt het van boven naar onderen, waar het in de grond ligt verscholen. Nog meer strategische plaatsen op je pad, wanneer je boven op de stadswallen van Diest de pijlen achterna jaagt. Het wordt tijd voor een pauze. Dit is best een pittige tocht! Na de controle vervolg je het parcours van de 4 km.

De 12 km. kent hetzelfde traject zoals de 8 km tot aan de controle. Hierna flirten we met de binnenstadsgrenzen en haar buitenwijken. De wijk van Poelske heet je welkom, toont jou de verborgen ongeschonden plekjes om je zo via een kerkenpadje  verder door te sturen naar het Citadel van Diest. Hier is het verhaal van de Belgische paracommando’s begonnen. De historische gebouwen van Napoleontische tijd zijn beschermd, de natuur wordt nu ook beheerd door de Vlaamse overheid. Opnieuw ligt dit plekje, zo dicht bij de stadskern, verscholen tegen en op een Hagelandse heuvel. Je blijft klimmen! Je daalt af in paracommandostijl om veilig terug onderaan te geraken. Klaar om een overwinningsdrankje te nuttigen.
De lus van de 20 km is een wandeling van 8 km. Ze staat in het teken van water. Je wandelt het provinciale domein De halve maan in. Je bent omgeven door visvijvers. Het is Maart en het visseizoen is terug begonnen. De vissers kijken gelukkig, verstard naar het water, wachtend op dwarrelende kringen, die moeten wijzen op azende vissen. De laatste huizen maken nu plaats voor de eindeloze vlakte van het Webbekoms broek. Vele watervogels zijn hier gehuisvest. Overtollig water kan in het bekken worden opgevangen. Men zegt dat water rust brengt. Ik wens het je van harte. Opnieuw wat avontuur, wanneer de parcoursmeester besloot de waterloop langs haar flanken mee te volgen. Je belandt nu aan de andere kant van de Halve maan, waar de visvijvers opnieuw netjes op een rij liggen. Over de wallen krijg je een mooi uitzicht over de stille wateren. Het is tijd voor een kop koffie in de kantine van de voetbal. 

Ook de lus van de 30 km. start lange tijd langs de oevers van de Demer. Wanneer het tijd wordt voor wat afwisseling, klim je omhoog langs een prachtig pad dat verscholen ligt in de natuur. Boven kan je genieten van de uitgestrekte weiden van Kaggevinne. Je zakt geleidelijk en rustig aan. Het klimmen aan de overkant van de steenweg is lastig en zeer zwaar. De Hagelandse heuvels kunnen verdomd pittig zijn. Opnieuw naar onderen en je wandelt opnieuw in de buurt van het water, waar deze lus is gestart. Nog even verpozen tussen de bomen en wat gras. Een laatste keer ga je teug naar boven. Het afdalen is een onverharde aangelegenheid. Tijd om te verbroederen aan de aankomst met vrienden en andere wandelaars. Kom, geniet en overwin!

 

Ook tijdens een weekdag is wandelen een feest! Allen daarheen!