Donderdag 01-07-2021

Berkentocht

Voetbalkantine Berkenhof Molenstede

 

Afstand: 4/9/12/21 km

 

Voorwoord Berkentocht  01/07/2021 . 3 Provincie wandeling.

Heden ten dagen is het moeilijk om een voorwoord neer te

Pennen.

START BERKENHOF MOLENSTEDE VOOR   4/9/12/21 KM.  

4 km. Al de afstanden lopen langs de voetbalpleinen, en dan slaan we links af naar de klappijstraat, die we een tijdje volgen om vervolgens de vennestraat in te gaan  door een mooi bospad komen we echt in de groene natuur en via  Liebrechtsveld en kruisstraat  nemen we de Zandvoetwegel (trage weg), dus laat u niet flitsen zo komen we terug aan de voetbalplein en tijd voor een koffie?

9 km. Aan de klappijstraat,  gaan we links via de Asdonckstraat, en slaan voor het gebouw van de Speelplein rechts af,  hier is het nog een zalige groene rustige oase, even verder zien we Het Bolhuis en zien we de grotere afstanden terug.  We lopen langs een rietkraag en kruisen het Zwart water,  op het einde van de mooie bosdoorsteek, gaan we links via Merelstraat en Roye Bosschen, en gaan we langs het vliegveld. Het vliegveld is eigendom van het Belgisch leger,  en trainingscentrum voor de parachutisten, en aangelegd door de Duitsers, in volle oorlog  1916, dank zij het vliegveld is Schaffen Wereldberoemd. We dalen af en maken een lusje rond Fort Leopold,  bouwjaar 1841 – 1845. In de oorlog was het een opslag plaats van de Duitsers. Vanaf  het station kunnen we de trein wandelaars op sleeptouw nemen naar de start. Nu is het wel klimmen, de Lazarijberg op en de Holle weg, en zo bereiken we de Kruisstraat en Zandvoetweg en ook de sportpleinen.

12 km. Waar de 9 km rechtdoor gaat,  slaan we links de trage weg  Cruywagen in, een mooi groen en onverhard natuurpad,  we kruisen de Turnhoutsebaan,  de Molenweg in en slaan  rechts af in een oude bomendreef,   langs de Remakshoeve en Remakskasteel,  gaan we door de Reppelseheide,   natuurgebied Catsel,  met Kasteel Bosquet en Arenschot, met prachtige tuin,  via het ijzeren padje naar de controle in Okselaar. Na controle ?? Gaan we langs  heuveltje,  door wijk Prinsenbos en lopen door een open heidevlakte richting Dassenaarde om aan te sluiten bij de 9 km.

21 km. Van uit Okselaar maken we een groene boslus door het domein Gerhagen, een onderdeel van het Merode gebied. We nemen afscheid van de 12 km en beginnen aan een lange dooltocht door eindeloze bossen  en golvende  zandwegen, een echt paradijs voor de dieren  als je de moeite doet om effe stil te staan, dan merk je pas hoeveel leven en soorten vogels er in de bossen zitten. Ik ben soms verbaasd van de mooie foto reportages die de  fotograven met veel geduld maken,  en de vogels tonen in hun dagelijks werk  maar die zijn niet te spotten tegen 7 km/ h. Ik  heb daar ook nooit de tijd voor gemaakt  maar in mijn oude dag gaat dat beter. Wij doorlopen de Houterenberg in Engsbergen en keren terug langs smalle bospaadjes en zandwegeltjes, doorkruisen dit gebied en keren zo terug naar de voetbal pleinen van Averbode-okselaar.

 

Onder Voorbehoud