Donderdag 01-07-2021

Berkentocht

Gildenzaal, Pastorijstraat, Schaffen

 

Inrichtende club: WC Vos Schaffen vzw (4049)

Start: Gildenzaal, Pastorijstraat, Schaffen

Afstanden: 4-9-13-22 km

 

 

Voorwoord Berkentocht  01.07.2021.

Door omstandigheden, Corona en startzaal onbereikbaar moeten we onze Berkentocht  vanuit de Gildenzaal starten. Normaal enkel met inschrijving en afstempelen zonder drank en eten. Het sanitair is wel beschikbaar aan de startzaal. We Kunnen dan wel genieten van het terras van cafe Gildenhuis als de cafebaas  dit ok vind. Met Cafe de Vleugt hebben we al wel een terras op de splitsing van de 9/13/22 km, waar de wandelaars iets kunnen gebruiken met dank aan Jerome en zijn vrouw.

4 km. Samen met de 4-13-22 km kruisen we de Wezelbaan, beklimmen de Kerkeberg en gaan de molenstraat in. De 4 km gaat hier rechts de hezeheidewe,g  de Barenbergseweg en zo richting Schoonaarde,  via de Zelemseweg, allemaal verharde wegen, rolstoel vriendelijk en via de Postbaan komen we terug aan de Gildezaal. Tijd voor een drankje ? 

9 km. Achter de kerk slaan we links de Berkenstraat in, vervolgens de waterstraat in. We lopen een tijdje langs een mooi beekje en links zien we B &B de Witte hoeve.  Van hieruit gaan we links door een weide soms met  koeien vlaaien, opgelet!! Wat verder ontmoeten we de 12 km, rechts zien we Friesland Campina, vroeger de Bik en langs de Baanhuisstraat komen we op het terras voor controle. Na de rust gaan we langs Schaffens veld richting aankomst. We wandelen door een bomen paradijs,  zoveel  bekende en onbekende exenplaren. Arbor een van de grootste boomkwekerijen van Belgie  en ook bekend in gans Europa.

13 km. De 13 km gaat links aan de Hezerheideweg,  en we duiken het groen van Hees bos in, mooie golvende boswegels, we lopen door de  Hezestraat, de postbaan en kruisen de Blankaarstraat. We beklimmen de Rauwberg en samen met de 9 km gaan we  de baanhuisstr in en gaan we terrassen aan de Vleugt. Na de controle lopen we rond de Schellekensberg, de wegen in het bos zijn spijtig prive eigendom en verboden domein. We gaan nu richting het steenkot dat tot een tijdje geleden afgesloten was maar nu terug als trage weg kan bewandeld worden, waarvoor dank aan trage wegen en de stad. We nemen de helling van het Schaffens veld met een zicht op de zonnepanelen, en gaan met de mensen van de 9 km terug naar de Gildenzaal.

22 km. Van uit de Vleugt maken we een mooie lus met de Kleinbeek als gids, spijtig genoeg is een mooie doorsteek niet toegankelijk, vanwege broedgebied van natuur en bos. Via de Bergstraat  beklimmen we de Hooilandseberg, 56 meter hg. Dan gaan we weer de Kleinbeek opzoeken, hopelijk een beetje droog  maar met de naam Roth is dat niet zeker in dit waterrijk gebied. We gaan de kriekels warande berg op met zijn B & B Bed en Bokes, deed ook dienst als controle voor de Gilden tocht ( waarvoor dank ) en gaan we langs het Slijkpad,  niet veelbelovend,  de Rothstraat in en komen langs de mooie  kapel  ’s Hertogenkapel, ook Kapel van Kliskes bos genoemd, maar  niet veel info over gevonden. Misschien weet Fons, onze drukker daar meer van? Door weidse velden vervolgen we onze weg richting  Cafe de Vleugt, bij Jerome en zijn madam, na deze controle volgen we de 13 km tot het einde.

 

Onder Voorbehoud