NIET in de Gildenzaal, zoals vermeld in de WALKING

Donderdag 6 juli 2023

Berkentocht

     

 KFC Diest Jeugdcomplex, Turnhoutsebaan 119, Molenstede

 

 

Inrichtende club: WC Vos Schaffen vzw (4049)

Start: Berkenhof, Turnhoutsebaan, Molenstede

Afstanden: 5-9-13-23-32 km

 

Voorbeschouwing van de berkentocht 2023.

Na een paar jaren kunnen we terug starten op de jeugdpleinen van Berkenhof  in Molenstede. Het is een mooie zaal, centraal gelegen en de natuurgebieden liggen er voor uit te kiezen in combinatie met de voetbalplein van Okselaar als controlezaal.

5 km. Alle afstanden vertrekken langs de voetbalvelden richting Klappijstraat, waar de 5 km rechtdoor loopt en de andere afstanden links, richting Dassenaarde stappen. De 5 km loopt zoveel mogelijk  over rolwagenvriendelijke wegen, langs Cauberg,  Liebrechts veld en Diestsestraat,  lopen we langs de voormalige voetbalpleinen die nu als thuishaven dienen voor de paarden sport. Langs de Holle weg en Cauberg voetweg lopen we door een mooie bospad terug naar de start.

9 km. Wij verlaten de 5 km en lopen door de Asdonck straat, slaan rechts af en wandelen door de bossen van Dassenaarde. Zo lopen we langs de Bolhuiskapel  (vroeger ook  het Witte kapelletje of kapel van Dassenaarde genoemd ) langs enkele trage wegen. Via de Bolhuisstraat  lopen we over de Brug van het Zwart water, door de Vennestraat en komen we langs het vliegveld, en na een bezoekje aan Ford Leopold, en zo nemen we de treinwandelaars aan het station op sleeptouw en brengen deze naar de startzaal.

13 km. Waar de 9 km rechts gaat, loopt de 13 km recht door, richting Asdonck. Een mooi gebied met veel groen en weiden, hier worden we nagestaard door vele paarden. We komen aan een 5 armen kruispunt en passeren voorbij de Kievitshoeve, en door de wijk Goor kruisen we de Engsbergse weg, en lopen door de bossen van  Gerhagen, richting Okselaar waar in de controle de koffie klaar staat, bij gastvrouw Mariette en haar ploeg,  een drankje en een hapje is wel verdiend. Tijd om wat straffe wandelverhalen boven te halen. Via het ijzeren paadje verlaten we de controle door domein Arendschot en langs Villa Bosquet, lopen we over de Reppelse heide langs oude herenhuizen en hoeves, verborgen in het groen, getuigen van een rijk verleden. We lopen richting Molenstede, langs de Broekstraat en langs een  trage weg, het melger voetpad,  over de blaasberg, en langs een toffe passage aan de jeugdzalen komen we langs de Turnhoutse baan aan de vertrek zaal.

23 km.  Is een samenvoeging van de 13 km en de lus van Okselaar. We starten vanuit de controlezaal,  langs het ijzeren paadje,  door de bossen van Arendschot  en gaan we via het Molenvijverpad, langs de achterzijde van de voetbalpleinen van Averbode. Een tijdje volgen we de omheining van domein de Vijvers en buigen rechts af door een paarden wegje. Nu zijn we in het nationaal stilte gebied van Gerhagen.  We lopen langs de vogel kijkhut  en zien via Munninckxgoor een paradijs voor de watervogels  en de vogelspotters. We dwarsen de Turnhoutsebaan  en dwalen we verder af in de eindeloze bossen. Enkel het geluid van de vogels is hoorbaar en af en toe zien we de eekhorentjes aan het werk. Er is wel groter wild aanwezig, maar die houden zich gedeisd voor de wandelaars. We lopen langs jeugdcamping Het Jagershuis,  even verder  ontmoeten we de wandelaars van de 13 km en die vergezellen ons naar de controle post. Even verpozen na deze prachtige groene lus is wel nodig.

Afstanden 5km - 9 km - 13km.

                    23 km is 13 km + lus Okselaar.

                    32km is 9 km + 13 km + lus Okselaar.

 

 

Berkentocht 2023
Afbeelding – 2,6 MB 170 downloads