Hugo Bonnynstocht -  15/01/2022

    Gildenzaal, Pastorijstraat,    Schaffen

 

Inrichtende club: WC Vos Schaffen vzw (4049)

Start: Gildenzaal, Pastorijstraat te Schaffen

Afstanden: 5-8-15 km en een lus van 7 km

Inschrijven van 7 tot 15 uur

 

GEANNULEERD

Heden ten dage is het moeilijk om een geloofwaardig voorwoord te maken. Omdat de parcours +- 3 maanden op voorhand bij de gemeente moeten aangevraagt worden. Om dan 10 dagen voor de start  een reactie te krijgen. Al maar goed dat de Fons nooit  moeilijk doet. Zo is er over onze start en de controle nog geen zekerheid voor de sneeuwklokjestocht in maart. En dan hebben we nog niet aan Corona gedacht!

5 km. Starten doen we vanuit de Gildenzaal,  langs de Kerkstraat en de Waterstraat volgen we een vertrouwd goed en verhard parcours, ook rolstoel vriendelijk. Links zien we B&B De Witte hoeve. We kruisen de wezelbaan, lopen in een zandwegje door de boomplantage, volgen de Postbaan om zo via Kerkenberg terug in de startzaal te komen, tijd voor een hapje en een drankje.

8 km. We lopen een poosje samen met de 5 km, en slaan links de Berkstraat in. Na een lichte klim komen we op Schaffens veld met mooi uitzicht over de velden, we dalen af langs de B&B Witte Hoeve. Zo lopen we verder door de Postbaan, nemen richting Barenbergse weg, om zo een tijdje  in het groene Hees bos  op te gaan in de mooie natuur. Naar het schijnt was dit vroeger een crossomloop met de toppers van Belgie te gast. Via de Kerkenberg gaan we terug naar de aankomst.

15 km. Na de start slaan we achter de school links af over de nieuwe sportvelden, om langs de P. Daemsstraat, Nieuwe Dijkstraat, Karrestraat aan een mooie klim over het vliegveld te beginnen. Via de achterzijde van Fort Leopold komen we op de Lazerijberg, wat een zicht met in de verte Beringen, Tessenderlo, mooi versierd met windmolens.
Langs enkele onverharde wegen  bereiken we de Jeugd pleinen, eigendom  van de stad
Diest.  (sinds kort vergunning tot 2035) We kruisen de Turnhoutsebaan en langs de jeugd lokalen en Dorpsstraat komen we aan de controle in het recent vernieuwde cultuurcentrum Molenhuis. Na de rust gaan we over het dorpsplein met monument
De goede lieden van Molenstede, (plaatselijke beeldhouwer Jan Peirelinck).
De St Jozefskerk (bwj 1838 -1863 twee bouwfases). Over het bruggetje volgen we het zwart water. (In 1770 sprak men van Molenstede langs het Swert water). Molenstede behoorde tot ±1900 tot Schaffen, daarna zelfstandig tot 1977 en vanaf toen deelgemeente van Diest.
We lopen door de Molenweg langs de voormalige autokeuring, over de Turnhoutse baan komen we in Cruywagen, een trage weg via Dassenaarde, langs de bosrand begeven we ons door de vallei van het Zwart water naar de Schans met oorlogsmonument van een neergestorte vlieger  ±1944. We kruisen de Nieuwe Dijkstraat en wandelen  de Kerkstraat in en buigen rechts af langs de oude spoorweg, vroeger voor reizigers-  vervoer vanuit Leopoldsburg, nu nog goederentransport voor Tessenderlo-chemie.

LUS MOLENSTEDE  7 km.

Starten door de Dorpsstraat, links de Broekstraat in en wat verder volgen we de knooppunten, links achter enkele tuinen lopen we over prive maar wel knooppuntenroute, vreemd! We kruisen de baan, dalen af in de Vijverstraat, lopen over een mooie trage weg  langs de spoorlijn en komen langs Grasbos, (de Poggio van Diest, 39 meter hoogteverschil, steilste stuk is 14 procent!!) We vervolgen de weg rechtdoor langs het duvelskot, bovenaan gaan we rechts en direct links  langs de Linteberg, Kruisstraat en via een mooie trage weg voegen we  ons samen met de 15 km naar het Molenhuis.

om een tekst te typen.