Zaterdag 10-09-2022

Kalendriestocht

 

 

Inrichtende club: WC Vos Schaffen vzw (4049)

Start: OC Den Kalen Dries, Meldertsebaan te Meldert-Lummen (Limb.)

Afstanden: 5-8-13-21 km

 

Parcours:

 

5 km. We verlaten de startzaal langs de achterzijde van het Melderthof, een mooi nieuw rust- en verzorgingstehuis. We stappen door de Pastorijstraat en gaan rechts even voorbij de voetbalpleinen van Meldert, over verharde rolstoelvriendelijke wegen. Langs grote veebedrijven die hopen gespaard te blijven van het stikstof-arrest. De Bijgaertstraat is een mooie doorsteekweg in het landelijk groen, we buigen links af door de Genemeerstraat en de Processieweg om de startplaats de bereiken.

8 Km.  Aan het voetbalplein van SK Meldert gaan we rechtdoor door een prachtige oude zandweg en we nemen links de Bijgaertstraat en lopen door naar de Venusberg. Een mooi heide natuurreservaat. Het nijdige klimmetje wordt beloond met een prachtig uitzicht over de vallei van de Zwarte beek. Door de Lange Heidestraat langs een uitkijkplateau kunnen we de vogels spotten.  We naderen de Hertrodeberg en kruisen de grote baan.  De natuur is hier goed  bedeeld met heuveltjes van +- 50 m hoogte die we goed voelen in de benen. We dalen af richting startzaal en een verfrissing is nu welkom.

13 km. Hier starten we op het fietspad richting Lummen, we nemen links het paadje achter de St Annakapel,  bouwjaar 1748,  betaald door de St-Annagilde schuttersclub en de inwoners van Melaer. Het heeft een mooi gepolychromeerd barokaltaar ( midden 18 e eeuw ) en is een beschermd monument van 1951. Via de Melaerstraat verdwijnen we achter de boerderijen, door een mooi graspad. Een oase van rust die enkel gestoord wordt door vogelgeluiden. We kruisen de baan en lopen verder langs de 1000 jarige eik. De knoteik is 14 meter hoog en de stamomtrek is op 1,5 m, en de hoogte 6.91 meter. Boom van het jaar in 2016. We kruisen de grote baan en komen in een mooi bosgebied dat ons aan de controlepost brengt. Na de controle wacht het natuurgebied Schurfter, een brugje over de Zwarte beek brengt ons terug in de bewoonde wereld. Na een poosje vervoegen we ons met de 8 km, om samen de start op te zoeken.

21 km. Vanuit de controlezaal beginnen we aan een lus van 8 km. We lopen door de Schurfterstraat,  langs mooie paadjes door de bossen. Grote dorst (natuurreservaat) door de Mierenbergstraat en onder de autobaan door, komen we aan de Willekensberg, een getuigenisheuvel uit de diestiaanzee, een mooi wandelgebied. Na enkele smalle groene bospaadjes gaan we over de brug van de
E 314. Zo komen we over mooie boswegeltjes terug in de controlepost. Een hapje of een drankje is nu wel verdiend.  Van hieruit volgen we de 13 km tot het einde.