NIET in de KALEN DRIES, zoals vermeld in de WALKING

Zaterdag 16-09-2023

Kalen-Driestocht

 

 

Inrichtende club: WC Vos Schaffen vzw (4049)

Start: Feestzaal "De Vleugt, Vleugtstraat te Vleugt-Schaffen

Afstanden: 5-8-12-20-30  km

 

Parcours:

Daar de zalen van Kalendries  bezet waren zijn we uitgeweken naar de Vleugt als startzaal. 

5km. We starten richting Peerstraat die we links volgen en kruisen de Kelbergstraat en slaan af achter het zonnepanelen veld, en zo klimmen we  naar Schaffensveld.  Dit is een klein gedeelte onverhard. Vervolgens door de Stappersestraat, om de start terug te bereiken. Tijd voor een koffie die wel verdiend is.

8 km. We lopen een eindje mee met de 5 km, aan de Peerstraat gaan we rechts, steken de grote baan over en duiken de vallei van de 3 beken in, een   (Kleine - Grote - Midden beek ) prachtig natuurgebied,  zeer water gevoelig, een paradijs voor de vele aanwezige vogels. Door de Langedijkstraat  lopen we naar de Hooilandseberg, 56 m, met eeuwenoude beuken, een mooie maar pittige passage. We kruisen de Rotstraat en lopen in een mooi landbouwgebied  (Hertogen-Blanklaar ) vele akkers en weiden en enkele grote hoeven, langs de Violetstraat,  het vroegere De Bic, nu Friesland. Via het plein van Nand zaliger,   lopen we terug naar de startzaal.

12 km. Na een poosje de 5 en 8 km te volgen slaan we links de Vlassaertstraat in, een mooie  weg langs de bosrand en langs het voetbalplein van Kelberg sport. Een lusje bomen kijken bij Arbor en via de Peerstraat en Schaffensveld  en de Verloren kostmolen zien we de kerk van Schaffen, die na  een mooie dringende restauratie weer voor enkele jaren verder kan. Zo bereiken we de controlezaal in Scafnis. Even uitblazen en het vocht niveau op peil houden. We lopen terug uit Schaffen via de Kerkeberg,  de groene bossen van Hees en kruisen de grote baan via de Rauwberg, 45 m tussen de grazende paarden en over mooie veldwegen langs het kappelletje van Ziekenzorg, bouwjaar 1988, nu lopen we samen met de 5 km naar de aankomst.

 

20 km = 8 km + 12 km.

22 km = 12km + lus 10 km.

30 km = 8km +12 km + 10 km  lus vliegveld.

 

10 km. Lus vanuit Schaffen.

We verlaten Schaffen langs de KLeinbaan, eventjes langs de grote straat en zo richting de wallen, over de spoorwegbrug rechts door een mooie doorsteek naar de oude  gebouwen, de Demerbrug en zo onder de wallen door. Eventjes een klimmetje en langs het station betreden we Fort Leopold, over de Lazerij berg met vergezicht over het vliegveld  lopen  we langs Hof ter rode. Langs het natuurgebied de Schans, met gerestaureerde gebouwen, door de Vroente straat en een lusje langs de spoorweg, die hoofzakelijk nog dient voor goederen transport voor Tessenderlo Chemie komt Schaffen terug in zicht.

Een beetje uitleg over Fort Leopold

Het Fort Leopold is een fort in Molenstede net ten noorden van de Belgische stad Diest, op wandelafstand van het station. Het fort maakte deel uit van de 19e-eeuwse vestingwerken en getuigt van het belang van Diest als vestingstad in het verleden.

Het werd gebouwd in 1845 naar aanleiding van de onafhankelijkheid van België van het Nederlandse bewind. Fort Leopold is een vooruitgeschoven, zelfstandig werk vóór het noordelijk gedeelte van de kernvesting, tussen de wegen naar Turnhout en Beringen. Het ligt in de zuidflank van de Lazarijberg en is door zijn aarden dekkingen en wallen bijna volledig onzichtbaar vanaf de grond gezien. Het had als taken te verhinderen dat de stad vanaf deze hoogte werd beschoten en het beschermen van het noordelijk stadsfront tegen een mogelijke vijandelijke aanval.

Het fort heeft een concentrische grondplan, met in het midden het centraal reduit met een doorsnede van 26 meter. Hieromheen ligt een brede hoofdwal van zo'n 120 meter lang. Op de wal was plaats voor 24 kanonnen. Tussen reduit en hoofdwal ligt een droge gracht van vijf meter breed. De hoofdwal loopt voor driekwart rond en alleen aan de keelzijde, dat is aan de zijde van Diest, staan twee gebouwen haaks op elkaar. Hierin stonden kanonnen veilig opgesteld om te vuren op de oprukkende vijand. Het geheel wordt beschermd door een 11,5 meter brede buitengracht. Beide grachten konden door de bezetting van het fort onder vuur worden genomen.

Tegen 1900 verminderde het belang van de versterking. Tijdens beide wereldoorlogen werd het gebruikt door de Duitse bezetter. Na 1944 heeft het lang deel uitgemaakt van het domein van de luchtlandingstroepen van het Belgische leger in Schaffen. Daarna werd het eigendom van Natuurpunt.

 

 

230916 Kalendriestocht Start Vleugt 5 8 12 20 22 30 Km
Afbeelding – 1,7 MB 40 downloads