Zondag 10-10-2021

24e Oranjetocht

ORANJERIE te Diest

 

 

Inrichtende club: Wandelclub Vos Schaffen vzw (4049)

Start: Oranjerie, Boudewijnvest 3 te Diest

Afstanden: 4-9-13-22-31 km

Voorwoord Oranjetocht 2021. 10-10-2021.

DOOR CORONA VACCINATIE IN DE AMER STARTEN WE IN DE ORANJERIE -SCHOOL.  Boudewijnvest 3 Diest.

4 km.

We starten langs de Nijverheidslaan, naar rechts en de andere afstanden gaan links. We lopen over het Weerstandsplein met monument van de weerstand 1945 (beeldhouwer Marc Macken). Over de parking en wandelpad van de Verversgracht bereiken we de Begijnhofkerk met de beelden van de laatste Diestse Begijntjes. Hier is ook de controle in het Begijnhof        (gesticht in +- 1253 door Arnold IV, heer van Diest). Na de rust gaan we langs de Veemarkt richting centrum, langs het stadhuis, bouwjaar 1726 -1731, (bouwheer Willem Ignatius Kerricx). Onder het stadhuis is er een stedelijk museum, we lopen over de kaai, opletten voor de fonteinen, via de Allerheiligenberg dalen we af door de St Jacobsgang naar de aankomst.

9 km.

Deze start net zoals de andere afstanden naar links, kruisen de Citadellaan en gaan direct rechts, langs de brandweerkazerne van Diest via de Citadellaan en holle weg, hier hebben we een mooi zicht over het station en de stad. We gaan over de wallen, maar verlaten deze snel om ons bij de 4 km te voegen en de controle op te zoeken in de zalen van het begijnhof. We lopen door het mooie begijnhof, nemen de Pesthuizenstraat en kruisen de ring, gaan langs de vijvers en de Lindemolen. Deze dateert uit de 18de eeuw en verhuisde veel, hij stond vroeger in Schaffen op de Doodsberg en verhuisde naar Assent, om in 1960 in Diest terecht te komen. Deze molen heeft de grootste molenkast van Vlaanderen. We lopen door het Warandepark, op de heuvel uit Diests ijzerzandsteen stond er vroeger een Burcht (+- 14 eeuw). Wij gaan onder de monumentale toegangspoort door en vervolgen onze weg langs de Allerheiligen- kapel, en door de St Jacobsgang naar de Oranjerie.

13 km.

We stappen na de rotonde aan de Amer eventjes door en buigen rechts af naar de Demer.  De laatst jaren zijn hier ingrijpende werken gebeurd, de verdwenen meanders zijn terug open- gemaakt. Midden de jaren 70 dacht men hoe rapper dat het water weg is zoveel te beter, spijtig, want dit was niet ok. We beklimmen de Vinkenberg, +- 55 meter boven op deze heuvelrug, die ge voelt in de beentjes met als beloning een prachtig uitzicht op het golvende Hageland. Maar niet getreurd een koffie of verfrissing wacht op U in De Ketel. Na de controle hebben we de Galgenberg te goed met een oude kasseiweg anno Julius Caesar. In de Reustraat achter de GB, nemen we een knooppuntenpad, langs de bekende overstroom-gevoelige Begijnenbeek. Door een mooie wilgendreef, snellen we door de wijk Poelske naar het Citadelbos om langs de Kanonbaan (bekend bij de Paracommando’s) langs het monument van Annick Van Uytsel te komen en zo de aankomst op te zoeken.

22 km + 31 km. 

Van uit Kaggevinne kan men de lus van 9 km bewandelen om de 22 km en 31 km af te ronden.

Na een mooie afdaling in een groen kader, vervolgen we onze weg door Grootveld en  Prinsenbos en komen we in de open velden van Kaggevinne, met een paar grote varkenshoudersbedrijven, die door de stikstofuitstoot wel onder vuur liggen, gelukkig is er weinig gewone bebouwing. Langs de Roetersstraat komen we langs de bekendste en mooiste eik van het Hageland (de smaak van de keizer TV 1) en door een buitenwijk van Kaggevinne komen we terug aan de rust. Na de controle volgen we de andere afstanden naar de Oranjerie.