Zondag 9-10-2022

26e Oranjetocht

Den Amer

 

Inrichtende club: Wandelclub Vos Schaffen vzw (4049)

Start: Den Amer, Boudewijnvest 5 te Diest

Afstanden: 4-8-12-20-30 km

 

Parcours:

 

5 km. We starten vanuit de Amer, richting centrum, lopen door de Vallei laan naar het Cerkel park. Zo achter de Sint Sulpitiuskerk door ( Demergotiek bouwjaar 1321) er zouden 18 architecten actief geweest zijn, de kerk is nooit voltooid geworden, de toren is een vieringtoren,  bekend in Diest onder de naam mosterdpot, en herbergt een 17 eeuwse beiaard met 47 klokken. In de kerk zijn er talrijke kunstschatten. We lopen door de Koning Albert straat, richting Begijnhof naar de controle in de kantine van KFC Diest. Na de controle  lopen we door een ouder stads gedeelte, de graanmarkt met het mooie poortgebouw. Met 4 beelden in het Warande park stond vroeger een burcht met een grote toren Donjon in ijzerzand steen, afgebroken in 1512. We gaan door de Wolvenstraat naar de Allerheiligen  kapel met een collectie van oude beelden. Er is ons beloofd dat de kapel open zou zijn tijdens onze wandeling. Van hieruit wandelen we terug naar de Amer.

10 km. Deze start richting Zichem, na een nijdige klim passeren we door het Citadelbos met kanjers van oude bomen, die ondanks hun formaat regelmatig sneuvelen door de voorjaars stormen. We begeven ons door de wijk Poelske  en lopen door een mooie knotwilgen dreef, langs de achterzijde van rusthuis St Augustinus, gaan we richting Halve maan door het Begijnhof, zo verder naar de controle post. We zetten daarna onze weg verder door een historisch  stadsgedeelte, met mooie oude herenhuizen. Getuigenis van een rijk verleden. Via de Allerheiligen kapel ( te bezoeken) gaan we verder richting aankomst. Tijd om een welverdiende verfrissing.

13 km. We lopen een tijdje mee met de 5 km wandeling, langs het Weerstandsplein richting Fort Leopold. Een klimmetje, zo achter het vliegveld door,  over de Lazarijberg, op deze heuvel worden de zweefvliegers door een lier de lucht in getrokken, een indrukwekkend schouwspel. We stappen nu door mooie paden naar Molenstede langs het Zwart watert op, waar vroeger een watermolen stond, en zo verder tot in de controle zaal  Molenhuis dat  recent vernieuwd is. Na de rust trekken we verder naar de Blaas berg over mooie trage wegen door de Vijverstraat,  langs een mooie trage weg  die in ere hersteld is. In de vroegere jaren was dit een pad van Molenstede naar Diest. We lopen langs de onderzijde van de Diestse Pogio,  gelukkig niet er over maar de naam Hellestraat voorspeld ook niet veel goeds. Daarna dalen we af naar de start, zaal de Amer.

21 km. Van uit het Molenhuis maken we hier een prachtige groene lus, die het grootste gedeelte onverhard is, langs oude gebouwen en kasteelhoeven, langs de reppelse heide, Dassenaarde en de Eikelenberg, zo langs het zwart water en de molenweg,  over het bruggetje terug naar de controle.