Zondag 15-10-2023

28e Oranjetocht

 

Start: NIET in Den AMER zoals vermeld in de Walking

 

Inrichtende club: Wandelclub Vos Schaffen vzw (4049)

Start: CVO De Oranjerie, Boudewijnvest  te Diest

Afstanden: 4-8-12-20-30 km

 

Parcours:

Voorwoord Oranje tocht 15-10-2023. Start oranjerie.

5 KM.

We starten en kruisen de Citadellaan en lopen langs de brandweer kazerne, door tot aan de Turnhoutsebaan. Zo langs het vernieuwde stationsplein en via het Weerstandsplein en Ezelsdijk komen we in het Begijnhof, langs de Begijnenstraat en Koning Albertstraat doorkruisen wij het centrum. Door het mooie Cerkelpark de Demerstraat en Sint Jacobsplein komen we terug aan de aankomst.

9 KM.

De 9  kilometer is ook het eerste gedeelte van de 30 kilometer.  We lopen langs de brandweerkazerne, over de Demerbrug rechts af zo naar de Citadellaan. Na een mooie klim naar de Keiberg,  langs de Kruisstraat  en Librechtsveld lopen we langs de achterzijde van het vliegveld. Aan het station vervoegen we de 5 km die we ook snel achterlaten. Hier gaan we naar de wallen en verder naar de controle van het Begijnhof.  Vanaf hier lopen we samen verder met de 5 kilometer tot aan de aankomst.

13 km. We starten door de Boudewijnsvest en Kanonsbaan,  door de Parascomandos in opleiding, vervloekt om de dagelijkse ochtend loop. We lopen via het Citadelbos met monumentale beuken, de Hortensiastraat  en de Fabiolalaan en maken dan gebruik van een mooie groene knooppuntenweg.  Zo komen we in de controle van Webbekom, tijd om een verfrissing. Na de rust lopen we door de Badstraat, de achterzijde van het Provinciaal domein Halve maan, langs de Leopoldvest door het Warandepark met prachtige bomen en in het centrum van Diest vervoegen we 5 en 9 km, om via het Cerkelpark ons richting aankomst te begeven.

22 km.  We maken een lus vanuit Webbekom via de Webbekomstraat over de dijk van het wateropvang bekken. Met zijn zware pompen en sluizen gaan ze bij overstromingen de watermassa te lijf. We lopen door het Webbekomsbroek, een groot natuurreservaat en paradijs voor watervogels, waar er al enkele jaren een ooievaars  koppel enkele jongen groot brengen. Door de veldwegen lopen we door het Rotbroek, de Eksterhoekstraat, dan volgt er een lusje langs Sint Jansberg, een zeer mooi park  langs een vogelkijkwand. Van hieruit kunnen we rustig de vogels volgen in hun drukke bezigheden. Over de dijk van het overstroomgebied lopen we langs een grote visvijver om zo terug in Webbekom te komen

Afstanden : 5 km -9 km -13 km.

22  km = 13km+lus Webbekom.

31  km = 9 km+13km +lus Webbekom.

 

Oranjetocht-LR
Afbeelding – 1,7 MB 37 downloads