Sneeuwklokjestocht

 

Donderdag 10/03/2022

Start: Den Amer, Nijverheidslaan 24, Diest 

Afstanden 5-9-12-22 km

ONDER VOORBEHOUD

 

Normaal starten we aan Den Amer, maar we zullen afwachten of Corona ons gunstig gezind zal blijven. Er is een controle post in de Warande kantine.

5 km. We lopen door de Nijverheidslaan, kruisen de Citadellaan en over het St Jacobsplein komen we in het Cerkelpark,  met prachtige oude bomen. Het park is +- 800 jaar oud en was eigendom van Cerkel, maar na de sluiting van de brouwerij geraakte het in verval. De stad Diest kocht het aan in 1990 en renoveerde het in 2011. We lopen langs de voormalige gronden van de Shoe-post met nu gigantische  appartementsblokken,  langs een bosje met vijver komen we door een oude poort aan de ST Catherinakerk met een standbeeld van de laatste 2  begijntjes van Diest. We gaan door het begijnhof, wereld erfgoed van Unesco en eeuwen oud, en komen langs de  St annadalziekenhuis, opgestart in 1974 met 60 medewerkers waarvan 15 zusters. In 2020 groeide  het aantal werknemers tot 500. Er zijn wel enkele bijhuizen,  St Augustinus en Ster der zee in Scherpenheuvel, jaarlijks komen er +- 1000 patienten langs. Na een drankje of een hapje lopen we langs het  mooie Warande park door de stad en langs de Allerheiligen berg met zijn kapel, lopen we langs de open Demer naar de aankomst.

9 km. We kruisen de Nijverheidslaan en langs de Citadellaan begeven we ons naar de Holle weg met een nijdige klimpartij, vervolgens slaan we rechts af langs de bosrand ,met een prachtig zicht op de stad komen we langs de voormalige voetbal pleinen die dienst doen als paardeweiden, we gaan langs het station dat grondig zal gerenoveerd worden.  een nieuw busstation en nieuwe parking (betalend), en later een opgefrist station. We lopen over de vroegere stadswallen en vervoegen de 5 km, die we verder volgen tot de rust. Na de rust genieten we van het Warande bos en dat krijgt nog een mooi vervolg op de ex para thuis haven met mooie gebouwen die ons vroeger moesten beschermen tegen de vijanden, door een prachtig bos en langs de Kanonbaan (dikwijls vervloekt door de militairen, het was een dagelijks opwarmingsritueel) zo komen we langs het herdenking plaatsje van Annick Van uytsel en naderen we het einde van de tocht.

12 km. De 12 km loopt samen met de 9 km tot in de Holle weg, hier gaan we recht door langs de mooi vernieuwde Jeffreys, een aanrader mooi terras en lekker eten, via de kruisbaan  en een zalige boswegel komen we op de domeinen van de jeugd van KFC Diest, een topclub in het verre verleden. Hier zetten hopelijk nieuwe talenten de terugkeer in naar hogere reeksen. We stappen verder langs bos paden en verhard Liebrechtsveld,  richting vliegveld, met een mooi vergezicht als het weer het toe laat. Vervolgens brengen we een bezoekje aan Fort Leopold en via het Station en de Wallen zoeken we de controle op. Na een verdiende rust, indien dat al terug mag stappen we met de 9 km naar de aankomst.

22 km. Lus van 10 km. We starten langs de Halve maan, het natuurcentrum en de honden losloopweide, verder het weidse veld in, aan de stuwen gaan we een ommetje maken door een water rijk gebied, richting de vroegere dancing Astrid, bekend bij de derde en vierde jeugd. We modderen verder door het Rot en via de Eksterhoeve zien we voor ons de St jansberg, hier vinden we de Tutterkapel ook de Lieve vrouw onrust kapel genoemd. De eerste vermelding van de St Jansberg is in de 7e eeuw na vele verwoestingen en terug opbouw. Het bleef er altijd woelig, tot zelfs in de oorlogsjaren. We stappen verder over de dijk van het overstromingsgebied Webbekomsbroek. Eerste vermelding van Webbekom in het jaar +- 800. Langs de Badstraat en de achterkant van De halve maan komen we terug op de controle en vervoegen we de 12 en 9 km.