Sneeuwklokjestocht

 

Donderdag 9/03/2023

Start: Den Amer, Nijverheidslaan 24, Diest 

Afstanden 5-10-13-15-24 km

 

5 km.We starten met alle afstanden vanuit den Amer, richting Zichem.  We slaan rechts in, richting Demer ( 85 km lang, bron is in Ketsingen en de monding is in de Dijle, in Werchter)  Deze stroom was vroeger bevaarbaar tot in Diest,   vandaar de Kaai als losplaats.  We lopen door rustige weilanden en langs de meanders, die terug open gemaakt zijn. ( Delta planner)  Zo kan de Demer bij regenweer veel meer water opslaan. In de jaren 70 werden de meanders weg gehaald.  We lopen een eindje langs de Steenweg op Diest en duiken terug het weiland in en volgen de Weidestraat en de zichemse weg en dalen af in een mooie groene holle weg en stappen zo verder terug naar de aankomst.

10 km. We lopen mee met de 5 km, maar aan de Zichemse weg, gaan we rechtdoor langs een prachtige groene holle weg die stevig bergop loopt, maar het is de moeite. We krijgen een prachtig vergezicht op de Vinkenberg, 60 m hg. Hier lopen we over de heuvelrug en slaan links af over een dalende veldweg, langs  een groot Landbouwbedrijf met bijgebouwen. We kruisen de grote baan, door de Groenstraat en lopen  naar de controle De ketel.  Een drankje is wel verdiend. We volgen even de Diestse steenweg, gaan links door de Steineweg en Boterberg, 63 m hg, kruisen de Citadellaan en begeven ons in het Citadelbos met prachtige eeuwenoude beuken. We lopen langs de gebouwen van de Citadel, jaren de thuishaven van de Para’s, langs de kasseien van de Allerheiligen berg lopen we terug richting Den Amer.

13 km. Deze is tot op de controle in kaggevinne het zelfde  als de 10 km, maar maakt op de Diestsesteenweg  een afslag naar rechts,  een leuke afdaling en weldra nog een klimmetje,  de Galgeberg  50 m hg,  een prachtig gebied tussen uitgestrekte weide en velden. We kruisen  de Leuvense steenweg en achter de GB lopen we door een mooi knooppuntenpad,  langs een honden losloopweide. Door de wijk van Poelske, zo richting Citadelpark waar we langs een leuk binnenwegje langs het Wit huis komen en na een mooie groene passage in het Citadel bos,  stappen we samen met de 10 km naar de aankomst.

15 km. Waar de 10 en 13 km de afslag nemen en de Demer achter zich laten, stappen we nog even verder en kruisen de Steenweg op Diest, klimmen we door een lange groene holle weg naar de top van de Vinkenberg.  Een mooi vergezicht over de Hagelandse mais en aardappelvelden. In de maand September werden onze wegen overstelpt met zware traktoren,  die deze materialen tot bij de landbouwers van de Kempen brachten.  We dalen af en komen zo door de Wijnputstraat en St Jan Bergmansstraat bij de andere afstanden, en tijd om een koffie of iets fris.

24 km. Vanuit Kaggevinne  maken we een lus van  9 km over golvende wegen,  langs grote landbouw bedrijven, meestal varkens fokkers  die zich wel ongerust maken over het stikstof plan. De meeste van deze bedrijven zitten met zware investeringen en aflossingen en zien de toekomst somber in. We stappen over veld en zandwegen en lopen langs de bekenste boom van Kaggevinne.   ( uit de vrt 1 reeks de smaak van de Keizer) een mooie eik van +- 150 jaar oud  en 4 meter stam omtrek.  Om deze boom te beschermen is er auto verkeer verboden. In de verte zien we de kerktoren en naderen we de controlepost.

 

Aantal inschrijvingen: 596 personen

 

 

Sneeuwklokjestocht 9 3 2023 LR
Afbeelding – 538,4 KB 64 downloads