Zaterdag 2 december 2023

Het Swinnetou Spoor

Gildenzaal, Pastorijstraat te Schaffen

 

Inrichtende club: Wandelclub Vos Schaffen vzw (4049)

Start: Gildenzaal, Pastorijstraat te Schaffen-Centrum

Afstanden: 5-9-13-22-31 km

Start: 7u tot 15u

 

VOORWOORD SWINNETOU SPOOR.

5km. We starten door de Vroentestraat en kruisen de Diestsebaan en langs de Postbaan, Rozenlaan en Zelemseweg zijn het allemaal rolstoel vriendelijke wegen. Via de Barenbergse weg lopen we langs het Groenhof, naar de Vossenlaan  en Kerkeberg, van waar we op te top de kerketoren van Schaffen zien, tijd om een verfrissing.

9 km. We starten samen met de 5 km, die we aan de rozenlaan verlaten. We lopen langs Schoonaarde richting spoorwegbrug om vervolgens het Diesterbroek in te lopen, over de oude spoorwegbedding, aan de stuwen die het waterhuishouden van Diest onder controle moeten  houden. We gaan verder links en nemen de knooppunten langs de Zwarte beek en door de Bochbeemden, een rijke voedingsbodem voor de vele watervogels, en zo verder  richting de voormalige dancing Astrid.  Langs de oude Schansweg  gaan we  richting Heesbos om langs de Kerkeberg en de mooie  villa van ex minister van Audenhove  het centrum van Schaffen te bereiken.

13 km. Via Oosterlindeveld vertrekken we uit Schaffen om vervolgens de helling van het vliegveld te verwerken ( met dank aan Paul Ponet voor de vergunning voor de passage ).  We lopen voorbij de controletoren verder naar de top,  de Lazerijberg met het verborgen Fort Leopold  en langs enkele trage wegen passeren we de Holleweg en de Blaasberg om in Molenstede op de koffie te gaan bij team Mariette. Na de rust lopen we even terug en gaan links achter de scholen langs de jeugdlokalen en kruisen de Turnhoutsebaan en vervolgen onze weg langs het jeugd sportcentrum van KFC Diest.  Via Liebrechtsveld  en Merelstraat stappen  we door natuurgebied de Schans  om ons naar het Centrum van Schaffen te begeven.

Lus molenstede. Voor deze lus lopen we links langs de St Jozef kerk met het standbeeld van de Goede lieden.  Verder  het bruggetje over het Zwart water dat we enige tijd volgen. Zo komen we langs het  voormalige gebouw van de autokeuring, nu een werkplaats van Natuurpunt, en lopen verder door trage weg Cruywagen,  door het gebied Dassenaarde. Wat een zalige rust straalt de natuur hier uit. We zien hier de  bolhuiskapel en stappen verder door het Asdonk en via de Prinsendreef  lopen we door mooie groene wegen, waar we enkel de geluiden van de talrijke vogels opvangen. Langs de Eikelenberg Molenwegel ,Molenweg en de vele boswegeltjes, komt Molenstede terug in zicht, even uitrusten is wel nodig na deze groene lus van bijna 9 km.

Afstanden  5–9-13 km. -  22 km =13 km + 9 km lus. -  31 km=9 km + 13 km + 9 km lus.

Swinnetou Spoor 02 12 2023 LR
Afbeelding – 72,0 KB 7 downloads