Zaterdag 27-11-2021

Het Swinnetou Spoor

Gildenzaal, Pastorijstraat te Schaffen

 

Inrichtende club: Wandelclub Vos Schaffen vzw (4049)

Start: Gildenzaal, Pastorijstraat te Schaffen-Centrum

Afstanden: 4-8-10-13-21-31km

Start: 7u tot 15u

 

Parcours:

Voorwoord. Swinnetou-spoor.

4 km.

We starten vanuit de Gildenzaal voor het 2de Swinnetou Spoor en hopen weer op een  massaal aantal deelnemers. Via de Postbaan, Zelemseweg en Barenbergseweg komen we op de controle in het Groenhuis. Na een verfrissing stappen we langs de achterzijde van een mooi domein terug het centrum in. Deze tocht loopt over goed begaanbare wegen.

8 km.

We lopen via de Waterstraat en Witte Hoef, kruisen de grote baan en langs de Postbaan komen we in Heesbos terecht met mooie slingerende bospaden, hier leeft de natuur in alle rust. We zien de vogels opschrikken van de vele wandelaars. De grotere dieren verbergen zich nog dieper in het bos. We schrikken door een voorbijrazende trein en langs het spoor gaan we naar het Groenhof en lopen daarna samen met de 4 km naar het einde.

10 km.

De 10 km is grotendeels een kopie van de 8 km. Maar met een extra ommetje in Heesbos, rusten we ook in het Groenhof uit met een drank of snack. Na een extra lusje voegen we ons bij de wandelaars van de 4 en 8 km.

13 km.

Vanuit de startzaal slaan we rechts de Vroentestraat in, aan de rotonde van de Pater Daems-straat, recht toe en langs de spoorweg en de Engelbeekstraat kruisen we de Nieuwe Dijkstraat en we lopen door een mooi groen gebied, de schans met oorlogsmonument, prachtige vijvers en dito kasteel en kasteelhoeve. Na een smal graspaadje passeren we langs Hof ter Rode van Felix Alen. We slingeren achter het vliegveld door over een mooie zandweg met in de verte de steenheuvels van de koolmijnen van Beringen en Zolder, die de laatste jaren opgesmukt zijn met vele windmolens. De nieuwe energiebronnen zonder kolenrook. 

We dalen af langs het station dat binnen enkele jaren een grondige opknapbeurt zal krijgen. Over het Weerstandsplein en Verversvest met zijn vlonders ronden we de kliniek die ook een nieuwe versie krijgt en belanden in de controle van het Begijnhof. Tijd om een hapje en een te gek soepje. Na de controle is het nog koffiedik kijken welke weg we volgen wegens een afgesloten brug. Langs de Teerlingen zijn we genoodzaakt om terug Fort Leopold te beklimmen. En de prachtige afdaling op het vliegveld te volgen langs het controletorentje van de legerluchtvaart en in de weekends de burgeractiviteiten. Langs de karrestraat en de grote baan, gaan we over de nieuwe parking en de thuishaven van het voetbalplein van Sparta  Schaffen. En dan over de mooie middenbaan begeven we ons naar de aankomst.

21-31 km

Vanuit het Begijnhof is er de mogelijkheid om een lus te wandelen speciaal voor de bewoners van St Annadal, 6 of 10 km. Deze lussen dienen dan ook om grotere afstanden aan te vullen.

Voorbeeld:

21 km = 8 km+13 km.

31 km = 8 km+13 km+10 km.