VOORWOORD  BERKENTOCHT  04/07/2024.

5KM. We starten langs de voetbalplein richting Klapijstraat,  slaan de Vennestraat in via de Merelstraat en LiebrechtsveldZ zoveel mogelijk goed begaanbare wegen. In de Kruisstraat nemen we de Zandvoetwegel om zo terug aan het voetbalplein te komen.

8 km. We lopen eventjes samen met de 5 km en aan de kapel gaan we links, richting Dassenaarde. Via de Eikelenberg, een mooie groene klim, in een stilte gebied waar de vogels zich uitleven tussen enkele buitenverblijven en kleine villas,  langs struikgewas en bosjes door vele trage en veldwegen. Via de Hofveldstraat, Asdonkstraat en Bolhuysvoetpad  lopen we stilaan naar de aankomst. Tijd voor een drankje of een hapje.

13 km. We blijven samen met de 8 km tot aan de Asdonkstraat. Hier slaan we links af richting het gehucht Okselaar. Een groot gedeelte van de bebouwde kom ligt op het grondgebied van Tessenderlo,  in de Provincie Limburg. Door een heide gebied  komen we in de wijk Prinsenbos en kruisen we de Engbergseweg om ons naar de voetbalvelden van het voormalige Okselaar, nu fusieclub Averbode – Testelt - Okselaar  te begeven voor een weldoende rust.

Na de controle lopen we langs de school eventjes over verharde baan en dan links een mooie dreef in. Tegenover een prachtig gerenoveerd herenhuis. We komen langs villa Bosquet,  door mooie boswegels met oude bomen stappen we de Stalstraat in langs restaurant Catsenberg, richting molenstede langs de Remaxhoeve, een prachtig kasteeltje,  en zo stappen we door Molenstede de Broekstraat in. We buigen links af langs de Galgenberg, Langeberg, Linteberg, allemaal onbeduidende heuveltjes die we toch voelen in de beentjes. Via de  Kruisstraat en De Zandvoetwegel lopen we terug naar de startzaal.

Lus Okselaar 10 km.

We lopen na de controle even met de 13 km mee die we verlaten langs de Tessenderlose  baan en via de Streekbossenstraat komen we hier in het gebied Achterheide,  op de grens van limburg en Vlaams Brabant. Echt een uithoek  waar vroeger  de wetten van deze regio werden gevolgd. Bezembinders en koopmannen,  die  meer jenever dan  koffie dronken ( uit het boek de mannen van de achterheide  naar de hand  van Minus Van Looi. ) Het  jenever stoken was hier ook een leuke  bezigheid. We stappen de bossen van De Merode  en Gerhagen binnen met eindeloze bos en heide gebieden. Door veldwegels slingeren we door de bossen en velden langs de Houterenberg en de Bivakplaatsen van het Jagershuis en Heuveltje, om  zo terug af te dalen naar de controle in Okselaar.

Donderdag 4 juli 2024

Berkentocht

     

 KFC Diest Jeugdcomplex, Turnhoutsebaan 119, Molenstede

 

 

Inrichtende club: WC Vos Schaffen vzw (4049)

Start: Berkenhof, Turnhoutsebaan, Molenstede

Afstanden:  5-8-13 + lus 10 km Okselaar