Gildentocht 30-4-2022

 

Afstanden:   4-8-13-21-30 km

 

 

 

 

Voorwoord Gilde dag tocht 5/8/13/21/30/40 km.

Alle afstanden starten vanuit de Gildenzaal via Vroentestraat – Nieuwedijkstraat, richting natuurgebied de Schans.

5 km Door een mooie oude dreef komen we aan het domein de Schans waar de 5 en 8 km rechtsaf slaan, en kruisen de Nieuwe dijkstraat om dan de Engelbeekstraat te volgen. Juist achter de spoorweg slaat 5 km rechts af om via de Waterbosstraat terug naar de Gildenzaal te stappen.

8 km Ter hoogte van de Kerkstraat gaat de 8 km rechtdoor, om vervolgens de Driesstraat in te gaan. We nemen de volgende veldweg rechts, en komen dan in een mooie holleweg, we dalen af naar de berkstraat om te vervolgen naar de Engelbeekstraat, die we een tijdje volgen om dan rechts tussen de zonnepanelen te klimmen naar het schaffensveld. Langs B&B de Wittehoef de Waterstaat te bereiken en stappen terug naar de aankomst. Tijd om een drankje en een hapje, dat wel verdiend is na een stevige wandeling.

14 km Aan  schans stappen we links en laten we de wandelaars van de 5 en 8 km hun eigen ritme volgen. Hier zien we het mooi gerenoveerde  Kasteel met  bijgebouwen en mooie  vijvers, volgens sommigen is dit eigendom van Goedele Liekens? We wandelen door een prachtige veldweg,  langs beken en paardenweiden richting Dassenaarde.  Om de weg naar Engsbergen aan te vatten,  waar de koffie in het Goor op ons wacht. Na de rust stappen we een stukje dubbel, om links af te buigen naar het domein Groot Asdonk. Met een mooie Engelse tuin en prachtige dreven van oude beuken. Door dennen bossen en veldwegen buigen we af richting Schaffen en eventjes de Nieuwedijkstraat, om vervolgens langs het Rietbroek  richting Kerkstraat en Waterstraat  naar de aankomst te gaan.

21 km We stappen door de Smissestraat en slaan rechts af door de bossen, de houterenberg. Dit is een mooi golvend bosgebied met meestal dennenbossen. Indertijd moesten deze bomen dienen voor de koolmijnen om gangen te stutten. We kruisen de Sparrenweg en komen even aan de rode berg. In de jaren 60/80  werden hier vele tweede verblijven gebouwd,  maar er blijft niet veel meer over dan krotten. Door de gemeente zijn deze opgeruimd,  ze waren soms illegaal. Langs de Belledreef begeven wij ons terug naar de controle in het Goor. Waarna we de13 km volgen naar de aankomst.

30 KM Van hier gaan we links,  en slaan de Heidestraat in,  om vervolgens door een heide gebied te stappen. Mooie zandwegen door de Prinsendreef, langs een trage weg EendeWeyer,  door de Reppelse heide  langs het domein Arendschot, met mooie bossen en kasteeltje,  begeven we ons naar de fanfarezaal  van Okselaar. Om zoals de muzikanten uit te blazen.  Nadien lopen we kris kras door de bossen van Gerhagen, een onderdeel van het wandelgebied de Merode.  Aan dit golvend gebied komt geen einde, en komen we via de Belledreef terug in Engsbergen aan.

40 km We starten na de controle nog samen met de 30 km, en ook de 100 km wandelaars, maar na een tijdje gaan we onze eigen weg.  Dieper door de bossen van de Merode, langs het Munninks goor. Met een ondiepe waterpartij en broedgebied voor de watervogels,  die speciaal gemaakt zijn en met resultaat.

Langs de Bierhoeve, het vroegere boswachters huis, nu eigendom van natuurpunt. Hier grazen enkele kudde schapen die deze domeinen moeten onderhouden. Langs de zandweg is er een plateau om de vogels te spotten. Over houten vlonderpaden gaan we achter het Provinciaal domein de Vijvers door, om via de sportpleinen van Averbode,  door een prachtig bos terug naar de controle te stappen. Van hier volgen we alle andere afstanden naar Engsbergen, en vervolgens naar Schaffen, het einde van een mooie wandeling.