Gildentocht 1-5-2021

 

Afstanden:   4-8-13-21-30 km

 

GEANNULEERD

 

GILDENTOCHT 1 MEI. PLAN A INDIEN WE DE  GILDEZAAL EN HET GOOR  MOGEN GEBRUIKEN .

START GILDENZAAL SCHAFFEN ?   WANDELING ENKEL OP 1 MEI  !!!!

Door de corona toestanden is het moeilijk om een toekomst gerichte planning te maken, daarom  is de 100 km wandeling geannuleerd, reeds voor de tweede maal. Spijtig maar de Gildentocht dag wandelingen gaan voorlopig nog door .

Afstanden 4-8-13-21-30 .Start Gilden zaal Schaffen.  Controle in Het Goor Tessenderlo.

4 km.

Al de afstanden starten in Gildenzaal Schaffen, richting Vroentestraat en langs Cafe De Hoef, duiken we het natuurgebied de schans in met een kasteel en oude hoeve, 17 eeuws met mooie zeldzame bomen, mooie  vijver en slotgrachten, momenteel is er een restauratie bezig van de gebouwen. De 4  en 8 km gaat naar rechts langs een herdenkingsmonument van de mislukte noodlanding  in de oorlog 13/09/1944.  Twee mensen hebben dit overleefd. Maar 5 anderen hadden niet zoveel geluk. We kruisen de Nieuwe Dijkstr en langs de kerk en waterstraat komen we terug in Schaffen.

8 km. Aan de kerkstraat gaan we recht door, langs de Driesstraat naar de weidse plantages van Arbor over zandwegen, lopend  tussen verschillende bekende en minder bekende bomen en langzaam buigen we richting kerk en eindpunt.

13 Km.  Aan de schans  gaan we links, dwalen over gras en veldwegen  en bebossing. We gaan over Zwart water, mooi geruimd en oever heraangelegd, richting Dassenaarde, wereldberoemd als speelplein voor de Diestse jeugd. We passeren langs de Bolhuiskapel, bouwj 1775, in volksmond het wit kappelleke, en komen op  een 5 armen boskruispunt. We gaan richting Goor en  zien de Kiewitshoeve,  cafe restaurant, en we komen aan op de hoofdcontrole via een lusje door de tuin van de  ST Luciakerk, (deze heeft  een  mooi historisch  gerenoveerd orgel  in Rococo stijl  bwj  1752). Na een wel verdiende rust, (corona ? ) lopen we een beetje dubbel om dan langs de bossen van het prachtige  domein Asdonck en herenhoeve te komen. We stevenen  af op de Nieuwedijkstraat,  door een mooie zandweg komen we aan de kerkstraat om  de andere afstanden te vervoegen naar het einde.

21 km. Vertrekkende vanuit Engsbergen  langs  de oude molen achter de sportpleinen slingeren we over mooie boswegen over de Houterenberg  en Gerhagen, kruisen de Sparrenweg  en bestormen we als echte crossers  de Rode berg, het oude  cross parcours met spectaculaire  kuilen en klimmen, na een bezoek was het raadzaam in de douche te springen door de rode stof. Op vallend zijn de partijen ijzersteen, die bouwmateriaal waren voor de kerken. Via de houterenberg komen we door de belledreef met stoeterij terug aan de controle.

30  km.  De lus van de 30 vertrekt door de Heidestraat, Heuvelken, naar het uitgestrekte gebied Gerhagen.  Onderdeel van het wandel gebied De Merode. We wandelen door immense bospartijen dennenbomen die zijn geplant voor de koolmijnen. De bossen wisselen soms af met paardenweiden en heide gebieden. Het is in deze regio dat het stilte gebied Gerhagen ligt en de gemeentelijke visvijver. Langzaam komen we in de bewoonde wereld,  de wijk Mispad en de kerk, en zo ook het einde van deze lus.

 

PLAN B .    Informatie zal via e mail volgen.

Indien we zonder zaal zitten,  starten we op het kerkplein van Schaffen, de 4 en de 8 km blijven, en er worden 2 lussen van +- 10 km aan toegevoegd .

LUS A: We starten aan de kerk,  kruisen de wezelbaan en gaan naar de Barenbergseweg via de Kerkeberg,  we duiken het groen in richting Heesbos, langs de Galgebergstraat en Hezestraat beklimmen we de Rauberg  +- 50 m hg, eventjes uitblazen en het Schaffensveld overschouwen, en in de verte  van dit mooie uitzicht zien we de windmolens van Tessenderlo, en Nike in Laakdal en dan is het tijd om verder  te gaan langs de Stappersestraat,  en zien reeds de kerkentoren,  en langs de berkenstraat komen we terug in het centrum van Schaffen.

LUS B:

We starten samen met lus A, maar halfweg de Kerkeberg gaan we rechtsaf  via de Lindenlaan en Notenlaan.  We komen aan de Zelemse weg, hier stond vroeger nog een molen, aan de Kalverbergstraat (de Kalverbergmolen bwj 1833)  afgebroken en verhuisd naar Kortenaken in 1854.  We gaan  links en we volgen de spoorweg een tijdje  en gaan langs dancing Astrid. Gaan over de Zwarte beek die we volgen langs  het nieuwe knooppuntenpad, tot aan de sas poort van de Demer, en gaan over de spoorwegbrug,  langs de zelemseweg, en dwalen we verder af naar de dorpskern van Schaffen.